Onko tässä kaikkien aikojen suomalaisin kosinta? Maanviljelijä Timo kaiversi peltoon koskettavan tekstin – myöhemmin maisemaan ilmestyi myös vastaus

4:55
Maanviljelijä Timo Ranta kosi avopuolisoaan peltoon kaiverretulla tekstillä – katso videolta, miten se onnistui.

Pohjoispohjanmaalainen maanviljelijä kosi avopuolisoaan eilisaamuna eriskummallisella mutta romanttisella eleellä: peltoon kaiverretulla tekstillä. Myöhemmin maisemaan ilmestyi myös vastaus.

Pieni nelipaikkainen Cessna nousi ilmaan eilen puoliltapäivin Hailuodon Pöllän lentokentällä Pohjois-Pohjanmaalla. Kyytiin kapusivat kuskin paikalle maanviljelijä Timo Ranta ja vänkärin paikalle tuore morsian Susanne Hypen

Tarkoitus oli mennä katsomaan vastausta, jonka Hypen oli antanut Rannan peltokosintaan. Ranta nimittäin oli nimittäin vienyt Hypenin aamuajelulle Hailuodon taivaalle ja shokeerannut tämän täysin.

– Ajattelin (aamulla) vain, että mennään katsomaan ruskaa ilmasta käsin, niin kuin Timo oli ehdottanut. Otin opiskelutehtäviä mukaan, mutta ne jäivät kyllä tekemättä, Susanna Hypen nauraa.

Viaton ruskaretki sai yllättävän käänteen, kun Ranta teki taivaalla yhtäkkiä nopean nousun. Hypen säikähti, tarrautui ovenkahvaan ja sulki silmänsä. Kun hän avasi ne kyydin tasoituttua, alapuolella pellossa koreili suora kysymys: Marry me?

– Se oli todellinen yllätys! Sopersin jotain myöntävää, Hypen muistelee.

Ranta varmisti asian vielä suomen kielellä, vaikka viidenkymmenen metrin korkuiset kirjaimet tekivät aikeet selväksi.

– Kysyin Susannalta vielä, tuletko vaimokseni ja hän vastasi siihenkin kyllä, onnellinen sulhanen kertoo.

Takana puolentoista vuoden seurustelu

Kumpikin on ollut tahoillaan jo kerran naimisissa, ja lapsiakin on kertynyt molemmille. Uusperhe on asettunut Hailuotoon  Rannan kotitilalle ja pyörittää yhdessä lihakarjatilaa. Elämä on asettunut uomiinsa.

– Tämäntyyppinen kosinta tuli mieleen, kun olen nähnyt ystäväni, Tyrnävällä asuvan Ilkka Matinollin peltokuvioita. Pyysin, että hän tekisi pikaisella aikataululla minulle mallin kirjaimista ja hän suostui, Ranta kertoo.

Salaisuus säilyi loppuun asti

Ranta halusi pitää kaiken mahdollisimman salaisena.

– Sanoin Ilkalle, että kyseessä on äärimmäisen arkaluontoinen ja salassa pidettävä asia. Hän ymmärsi ja ryhtyi innolla töihin.

Taivaalla kosiminen liittyy pariskunnan ensitreffeihin, näin ainakin arvelee Hypen.

– Minulla oli korkean paikan kammo, enkä uskaltautunut koskaan edes huvipuiston laitteisiin. Mutta ensitreffeillä Timo pyysi minut mukaan lentämään, ja puolen tunnin kuluttua oltiin koneessa, Hypen muistelee.

Ajouraopastin apuna

Kuinka peltokosinta oikein onnistui? 

Rannan ystävä Matinolli käytti kuvankäsittelyohjelmaa ja ajoi kuvion gps-muotoon, joka siirrettiin traktorin ajouraopastimeen. Sitä kautta Ranta sai tarkat ajo-ohjeet, ja kosinta jättiläiskirjaimineen syntyi peltoon melko nopeasti.

– Puolitoista tuntia siinä lopulta vain meni, Ranta arvioi.

Taivaalta katsottuna kosinta – ja sittemmin siihen ilmestynyt vastaus ”She said yes!” – näyttävät suurilta. Hypen pääsi lennolle katsomaan myös paikalle kirjatun vastauksen.

– Pakkohan se oli laittaa. Muutenhan joku saattaisi luulla, että kosinta on yleisesti voimassa, Ranta sanoo ja naurahtaa.

Entä paloiko prosessissa paljon viljaa hukkaan?

– Ei yhtään! Viljat on jo puitu ja olki kerätty kuivikkeeksi. Mitään ei mennyt hukkaan, en muuten olisi tätä tehnytkään.

Häistä ei ole vielä tarkempaa suunnitelmaa, mutta Ranta lausuu paljonpuhuvasti.

– Onhan sinne jotain pientä ideaa…

Hypen pohtii, miten hän voisi vuorostaan yllättää sulhasen. Ehkä jouluksi jotakin…?

– Niin. Siihen on onneksi aikaa, morsian miettii.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja