Onko Suomi valmis aurinkoenergiaan?

Aurinkoenergian käyttö Suomessa on vasta alkamassa saada tuulta purjeisiinsa. Mutta onko vaihtoehtoenergian käyttö pohjoisessa kotimaassamme kannattavaa?

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran energiaohjelmajohtaja Jukka Noponen kertoo, että Suomessa on lähdetty hitaasti tukimaan aurinkoenergian käyttömahdollisuuksia:

– Aurinkoenergiaa olisi myös Suomessa hyvin käytettävissä, ja sen määrää voisi verrata esimerkiksi Pohjois-Saksan tilanteeseen. Haasteena täällä vain on se, että auringon suurin määrä rajoittuu luonnollisesti keväälle, kesälle ja alkusyksylle.

Kannattavuus vielä heikkoa

Aurinkoenergiaan siirtymisen kannattavuus on vielä heikkoa ja ongelmallista, sillä Suomessa ei ole käytössä riittäviä tukimekanismeja sen käyttämiseksi. Aurinkoenergiaa voitaisiin tekniikan puolesta hyödyntää todella hyvin, mutta sen yleistymiseksi tarvittaisiin muutama tehtävissä oleva toimenpide.

– Aurinkosähkön verkkoon syöttäminen tulisi tehdä tutuksi ja helpoksi kansalaisille. Esimerkiksi Saksassa helppo verkkoonsyöttö on mahdollistanut energian käytön jo miljoonissa kotitalouksissa, ja samanlainen helppo ilmoitusmenettely tulisi ottaa käyttöön myös Suomessa, Noponen sanoo.

Toiseksi ongelmaksi Noponen nimeää sen, ettei verkkoon syötetystä energiasta saa mitään hyvitystä. Suomalaisia – tai ketään muitakaan – ei varmasti saa investoimaan aurinkopaneeleihin, jos niistä ei hyötyä tule.

– Sähköyhtiöiden tulisi aina antaa käyttäjän verkkoon syöttämä aurinkoenergia hyvityksenä jossain muussa energiamuodossa. Tämä olisi kätevää esimerkiksi talvella.

Takaisinmaksuaika 10 vuotta

Noposen mukaan tällä hetkellä aurinkopaneelit ja -järjestelmät maksavat itsensä takaisin noin kymmenessä vuodessa. Aikaa saataisiin nopeutettua juuri edellä mainitulla hyvitysmallilla.

– Elinkeinoministeri Jyri Häkämies tekeetöitä tämän asian parissa, ja hänen tavoitteenaan olisi velvoittaa sähköyhtiöt hyvittämään verkkoon annettu sähkö kuluttajalle. Uskoisin, että tulevan vuoden aikana tämä asia ratkeaa, Noponen arvelee.

Eniten aurinkosähköä käytetään Suomen saaristoissa, missä muuta sähköverkkoa ei välttämättä ole saatavilla. Hänen mukaan sähkön käyttö voisi levitä laajemmallekin, sillä teknologia on valmis aurinkoenergian käyttöön. Myös ammattillisessa rakentamisessa tulisi Noposen mukaan alkaa tutkia uusia energiamahdollisuuksia.

Teksti: Paula Koski / Jokakoti
Kuvat: Colourbox

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja