Onko Suomella edessä neljäs rokotuskierros Israelin tapaan? Näin vastaa THL:n Nohynek

Onko neljäs rokotuskierros Suomessa mahdollinen, Hanna Nohynek? 2:59
Videolla Nohynek kertoo, mihin koronarokotteiden ydinkysymyksiin ei vieläkään ole saatu vastausta, ja millaisena hän näkee koronapassin tulevaisuuden.

Suomen kannattaa vielä tarkastella tilannetta neljänsien koronarokotusten osalta, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Suomessa THL suosittelee neljättä rokotusta vain vakavasti immuunipuuttoisille henkilöille. Nohynekin mukaan on vielä liian varhaista sanoa, tuleeko muu väestö tarvitsemaan neljättä rokotuskierrosta.

Israel ei käy Nohynekistä malliksi

Israel alkoi jo rokottaa neljänteen kertaan yli 60-vuotiaita, riskiryhmiä sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia.

– Me emme voi ihan suoraan ottaa Israelia mittatikuksi, koska heillä ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen aikaväli oli niin hirveän lyhyt, kolme viikkoa, Nohynek kertoo.

– Israelilaisten kolme annosta vastaa meidän kahta annosta, jos sitä lääketieteellisesti katsoo, Nohynek sanoo.

Hänestä Suomen onkin tärkeämpää seurata Ison-Britannian tilannetta ja sitä, miten kolmansien rokotteiden suojavaikutus kestää siellä.

Mitä rokotetta neljäs piikki olisi?

Nohynekin mukaan olisi myös epäselvää, mitä rokotteita neljänteen rokotuskierrokseen käytettäisiin.

– Ovatko ne näitä alkuperäiseen virukseen perustuvia nykyisiä rokotteita, jotka antavat kohtuullisen hyvää suojaa omikronilta – vai omikronräätälöityjä rokotteita, joista työstetään kovaa vauhtia? Nohynek pohtii mahdollisuuksia.

Lue myös:

    Uusimmat