Mainos

Onko moottoritie turvallinen? Poliisi vastaa

Viime yönä kaksi miestä loukkaantui nelostiellä Mäntsälässä, kun kuljettaja menetti auton hallinnan ja auto ajautui keskialueen läpi vastaantulevien kaistalle ja törmäsi kuorma-auton keulaan.

Moottoritiellä sattuvat nokkakolarit ovat Suomessa harvinaisia. Suistumisonnettomuuksissa auto ajautuu yleensä oman puolen pientareelle.

Liikkuvan poliisin viestintäpäällikkö Jussi Pohjonen sanoo tuntematta tapauksen yksityiskohtia, että se näyttää tyypilliseltä nukahtamisonnettomuudelta.

– Joitakin tällaisia nokkakolarityyppisiä onnettomuuksia on ollut, mutta silloin kyseessä on yleensä täydellinen toisen kuljettajan arviointivirhe, Pohjonen sanoo.

Tuoreessa muistissa on tapauksia, joissa kuljettaja on lähtenyt syystä tai toisesta ajamaan moottoritietä vastaantulevan liikenteen suuntaan.

Viimeöisen onnettomuuden syytä ei vielä tiedetä, mutta ajo-olosuhteet olivat huonot sateen ja pimeyden takia.

– Yleisenä huomiona myös se, että henkilöauton kuljettajalla on ollut todella huono tuuri. Todennäköisyys kohdata kuorma-auto kello kolme aamuyöstä on todella pieni, mutta tässä se juuri osui kohdalle.

Liikennemäärät kasvattavat riskejä

Pohjonen sanoo, että liikennemäärät kasvavat koko ajan, mikä lisää myös kolareiden todennäköisyyttä. Hän ei ole kuitenkaan huomannut esimerkiksi moottoritieonnettomuuksien määrän lisääntyneen tai turmien muuttuneen rajummiksi.

Moottoriteiden turvallisuutta parantavat muun muassa vastakkaisten ajokaistojen erottaminen aidoilla, liittymiin siirtyminen omilta tienpätkiltä, kevyen liikenteen siirtäminen kokonaan pois tien läheisyydestä, levähdysalueiden erottaminen tiestä kokonaan ja leveät pientareet.

– Jäljelle jää se, että tietenkin moottoritiellä käytetään korkeita nopeuksia. Silloin kun onnettomuus sattuu, se voi olla hyvinkin tuhoisa, Pohjonen sanoo.

Kuluvan vuoden onnettomuustilastoja rumentavat viime talvena moottoriteillä ajetut ketjukolarit, jotka olivat poikkeuksellisia koko maamme liikennehistoriassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.