Onko kaapissasi elintarvikkeita kolmeksi vuorokaudeksi? Huoltovarmuuskeskus on huolissaan suomalaisten varautumistaidoista: "Suomi on erittäin haavoittuvainen"

Kolme vuorokautta ilman sähköä ja apua – nyt on mahdollista testata, selviäisitkö luonnonmullistuksessa 1:01

Huoltovarmuuskeskus on päivittänyt ohjeet siitä, miten suomalaiset voivat varautua erilaisiin yhteiskunnan häiriötilanteisiin. Edelliset ohjeet ovat kylmän sodan ajalta ja päivittämiselle on tarvetta, sillä juuri nyt Suomi on "erittäin haavoittuvainen."

– Me emme halua pelotella tai uhkailla suomalaisia, vaan nyt on aika päivittää ohjeet, koska aika on muuttunut. Suomi on erittäin haavoittuvainen ja riippuvainen energiasta ja tietojärjestelmistä, sanoo johtaja Karim Peltonen Suomen pelastusalan keskusjärjestöstä.

Ruotsissa on viime vuosina järjestetty vastaavia isoja kampanjoita kansalaisten selvitymistaitojen päivittämiseksi.

Aholan mukaan aiemmat varautumisohjeet ovat 60-luvulta. Niitä on päivitetty 2000-luvulla.

– Perusasiat kodin turvallisuudesta ovat monelta unohtuneet tai niitä ei ole tarvinnut ajatella, kun kaikkea on lähellä saatavilla yötä päivää, lisää Ahola.

Selviäisitkö kolme vuorokautta ilman apua?

Huoltovarmuuskeskus on julkaissut 72h-selvitymispelin, joka on rakennettu kansalaisilta kerättyjen kokemusten perusteella.

Pitkien sähkökatkojen alueella asuvilta kysyttiin, miten he olivat varautuneet selviytymään ilman apua esimerkiksi Hannu- ja Tapani-myrskyjen aikaan.

– Tässä oli isot erot. Osa kaukana keskuksista oli varannut elintarvikkeita useammaksi päiväksi, mutta osa ei ollut varautunut millään tavalla, toteaa viestintäpäällikkö Katja Ahola Huoltovarmuuskeskuksesta.

Pelin tarkoituksena on auttaa konkreettisella tavalla kansalaisia selviämään kriisistä tai luonnonmullistuksesta, jotta viranomaiset pystyisivät keskittymään palauttamaan yhteiskunnan toiminnan normaaliksi mahdollisimman nopeasti.

Peli kestää puolisen tuntia. Se opastaa omatoimiseen varautumiseen sekä tunnistamaan riskejä. Samalla siinä saa opastusta ja harjoitusta tarvittaviin selviytymistaitoihin.

Lue myös:

    Uusimmat