Onko huono muistisi alkoholin syytä? Tunnista oireet!

Alkoholi tekee hallaa muistille ja vahingoittaa aivoja jo kertakäytölläkin. Yksikin kunnolla kostea ilta huonontaa työmuistiasi, etkä vielä krapulassakaan pysty painamaan asioita mieleesi samalla tavoin kuin pähiteettömänä.

Runsas alkoholinkäyttö aiheuttaa kertaunohduksia, mutta myös rakenteellisia muutoksia aivoissa, sillä humala tuhoaa aivosolujasi. Päihdelinkki.fin mukaan jopa puolella suurkuluttajista on muistiongelmia.

Runsaan juomisen lisäksi alkoholi lisää myös muita huonoja elämäntapoja, kuten huonon ruokavalion. Myös tämä vaikuttaa aivojen toimintaan.

Alkoholi ja muisti

– Voit epäillä alkoholia muistisi huononemisesta, mikäli olet käyttänyt sitä pitkään runsaasti. Runsas alkoholinkäyttö, eli miehillä yli 21 annosta ja naisilla 14 annosta viikossa, voi aiheuttaa dementian

– Jos sinun on vaikea painaa mieleen asioita, tai et muista esimerkiksi mitä katselit televisiosta eilen, on sinun hyvä mennä lääkärin juttusille. Alkoholi estää uusien neuroneiden ja niiden välisten yhteyksien syntymisen, mikä johtaa alkuvaiheessa muisti- ja oppimisongelmiin ja myöhemmin jopa aivojen surkastumiseen

– Myös persoonallisuusmuutokset voivat kieliä alkoholin vaikutuksista.

– Alkoholi vaikuttaa muistiin myös pieninä annoksina, mutta käytön lopettaminen voi parantaa aivojen suorityskykyä.

Lähteet: Muistiliitto.fi

Heidi Härmä ja Sirpa Gränö: Työikäisen muisti ja muistisairaudet

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat