Mainos

Ongelma hedelmäosastolla: Saako maistaa, saako valittaa?

MTV3:n uutisten Facebook-sivuilla on keskusteltu siitä, mitä tehdä kun kaupassa kauniilta näyttävä hedelmä onkin kotona mätä. Kuluttajilla tuntuu olevan yleinen luulo, että kaupassa ei saisi maistaa hedelmiä tai että mätiä hedelmiä on turha palauttaa kauppaan.

Soitimme kaupan hedelmätiskille ja sieltä vakuutettiin: saa maistaa ja saa palauttaa.

Muun muassa mauttomia omenoita ostanutta lukijaa harmittaa.

- Päältäpäin niin upeat omenat eivät sitten maistuneetkaan miltään. Harmittaa kantaa turhaan pelkkää vatsantäytettä kotiin :( Eikö hedelmistä voisi olla maistiaisia kuten muistakin tuotteista, hän kysyy.

Hedelmä- ja vihannesosaston vastaava Heidi Kiiskinen Vantaan K-Supermarket Jättijaosta vakuuttaa, että hedelmiä saa pyydettäessä maistaa.

- Olemme halunneet opettaa hedelmien maistamista asiakkaille ja järjestäneet maistiaisia. Jos joku haluaa ennen ostamista hedelmiä maistaa, se onnistuu. Toki myyjän opastukselle, ei omin luvin, sanoo Kiiskinen.

Hän tyrmää oitis luulon, että suomalainen ostaja olisi kaikkeen mukautuva ylikiltti, joka ei koskaan valita oli ostettu hedelmä kuinka kuiva tai mätä tahansa.

- Meillä ainakin asiakkaat ovat hyvin vaativia. Jos tuotteessa on vikaa, niin siitä tullaan sanomaan heti.

Lisäksi huonoja hedelmiä palautetaan kauppaan takaisin.

Ilmeisesti hedelmänostajien suorasukaisuus selittää myös sen, että kuluttajavirasto ei saa tästä aiheesta valituksia, vaikka muuten kaikenlaisia valituksia maan ja taivaan väliltä virastoon tuleekin.

Puristelu ja koputtelu sallittua

Lukijoilla on myös hyviä vinkkejä siihen, miten hedelmien hyvyydestä voi varmistua jo kaupassa.

- Haistamalla tietysti. Maukkaat hedelmät myös tuoksuvat voimakkaasti. Vesimelonit koputtamalla - kypsästä lähtee kumea ääni, kirjoittaa lukija.

Koputus- ja puristelumetodeihin kehottaa myös K-kaupan Heidi Kiiskinen.

- Hyvästä vesimelonista tosiaan lähtee kumea, rumpumainen ääni. Ananaksen kypsyyden voi testata niin, että ananaksen varresta nyppäisee lehden irti. Jos lehti lähtee kevyesti irti, on hedelmä kypsä, sanoo Kiiskinen.

Yksi lukijoista kertoo lopettaneensa appelsiinien ostamisen kokonaan varmistaakseen ettei pety kotona huonoihin hedelmiin.

- Ostan appelsiinit mehuna, jossa on vähän tökösiä mukana, niin en ole joutunut moiseen hel***ttiin. On myös muita tuotteita, joista ei pysty sanomaan ostohetkellä, missä kunnossa ne sisältä ovat. Itse olen törmännyt turhan usein sipuleihin, jotka ovat pinnalta silkkaa ihanaa, mutta sisältä täyttä pa**aa, sekä irtoperunoihin, joista ei sitten kuoriessa jää mitään jäljelle kun kaikki mustat on leikelty ja kaivettu pois.

- Ei tälle ongelmalle mitään voi tehdä. Pitää vain toivoa, että saa hyvää tavaraa. Elämme globaalin talouden maailmassa, jossa tuote on tuotettava mahdollisimman halvalla, koska emme halua maksaa paljon ruuasta, hän analysoi.

Valmiiksi pussitetut omenat ja mandariinit hermostuttavat monia. Pusseihin kun osuu monesti hyvien sekaan myös huonoja yksilöitä.

Hedelmäosastovastaava Heidi Kiiskisen mukaan eniten valituksia tulee juuri valmiiksi pussitetuista hedelmistä.

Lukijalta löytyy myös ohje sitrushedelmien koputteluun.

- Ei tosiaankaan kannata ostaa ainakaan valmiissa pussissa! Hyvän sitrushedelmän tunnistaa siitä, ettei se ole kevyesti peukalolla painaessa kova, eikä myöskään liian pehmyt, vaan joustaa "sopivasti". Ja mikä sitten on sopivasti? Siihen harjaantuu opettelemalla. Joustavasta lähtee kuoret helposti, eikä se ole sisältä kuiva.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.