"On uskomatonta, miten hienosti Trump kontrolloi lehtimiehiä" – Spekuloinnit salaliittoteorioista käyvät kuumina: Onko Ukraina-puhelu sittenkin osa presidentti Trumpin nerokasta vaalikampanjaa?

Vahvistuuko Trumpin asema tutkinnan aikana? 8:46
Vahvistuuko presidentti Donald Trumpin asema tutkinnan aikana?

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia epäillään syyllistyneen virkarikokseen, joka koskee hänen ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyitin välistä puhelua. Asiantuntijat uskovat, että Ukraina-puhelu on osa Trumpin nerokaasti luovittua vaalikampanjaa.

Video: Helsingin Sanomien toimittaja Saska Saarikoski sekä kaksinkertainen Washingtonin suurlähettiläs Jukka Valtasaari pohtivat Huomenta Suomessa, miten virkarikosepäilyt vaikuttavat Donald Trumpin asemaan presidenttinä. ​​​​​​​

Virkarikosepäilyt liittyvät Trumpin ja Zelenskyitin viime heinäkuussa käymään puheluun, jossa Trump suorastaan vaati Ukrainan presidenttiä aloittamaan tutkinnan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin toimista Ukrainassa.

Nyt epäilläänkin, että Trump on käyttänyt virka-asemaansa väärin edistääkseen omia henkilökohtaisia toimiaan, etenkin ensi vuoden presidentinvaalikampanjaansa.

"Uskomatonta, miten hienosti Trump kontrolloi lehtimiehiä"

Voisi äkkiseltään kuvitella, että tämänkaltaiset epäilyt voisivat horjuttaa presidentti Trumpin asemaa hallitsevana presidenttinä ja olisivat ikävää julkisuutta ensi vuoden vaaleja ajatellen. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole.

Helsingin Sanomien toimittaja Saska Saarikoski huomauttaa Huomenta Suomen haastattelussa, ettöä presidentti Trump on viime vuosien aikana rypenyt jos jonkinlaisen kohun keskiössä. Siitäkin huolimatta hän on edelleen suurvallan presidentti ja vahva ehdokas tulevia vaaleja ajatellen.

Kaksinkertainen Washingtonin suurlähettiläs Jukka Valtasaari kehuukin Trumpin pelisilmää ja tapaa käyttää Ukrainan tilannetta nerokkaasti hyväkseen medioiden avulla.

– Nyt puhutaan vain Trumpista. On uskomatonta, miten hienosti Trump kontrolloi lehtimiehiä, Valtasaari muotoilee.

Puhelu tekee demokraateista riidankylväjiä

Saarikoski huomauttaa, että tavalliset amerikkalaiset ovat lopen kyllästyneitä Washingtonin riitoihin. Kansalaisten mielestä päättäjien tulisi kääntää katseensa todellisiin ja arkisiin ongelmiin, kuten terveydenhuoltoon ja koulutukseen.

– Kysymys on se, kuka on riidanhaastaja. Kuka edustaa normaaliutta. Trump on ollut rettelöitsijä ja riitaisa henkilö. Demokraatit voittivat välivaalit puhumalla nimenomaan käytännön asioista ja he varmasti olisivat halunneet lähteä presidentinvaaleihin nämä asiat edellä.

– Nyt Trump tekee vaaleista mutapainin ja demokraatit ovat siinä mukana. Demokraatit saattavat itseasiassa näyttää nyt riidanhaastajilta ja se saattaa olla se, mitä Trump toivoo, Saarikoski avaa tilannetta.

Saarikoskella on salaliittoteoria, jonka pohjalta hän epäilee, että kaikki on Trumpin masinoimaa. Hän uskoo, että Trump voi nyt sanoa, ettei ole voinut täyttää vaalilupauksiaan, sillä demokraatit ovat olleet hänen kimpussaan sabotoiden hänen tekemisiään. 

– Se (tutkinta) voi kyllä pelata Trumpin pussiin, Saarikoski uumoilee.

Lue myös:

    Uusimmat