Olympialaisten parhaat kisakatsomoherkut

Vancouverin olympialaisten aikaan penkkiurheilu on varsin suosittu laji. Television eteen kannattaa kuitenkin ottaa tuhdit eväät, jotta urheilumaratonia jaksaa varmasti seurata.

Suomalaiset eivät toistaiseksi ole vielä menestyneet Vancouverin olympialaisissa, mutta television edessä jännittämisestä tulee entistä mukavampaa, kun eväät ovat oikeat.

Valitsimme herkullisia reseptejä, jotka pitävät kotikatsomon tyytyväisenä. Miltä kuulostaisivat esimerkiksi kolmioleivät, kalahampurilainen tai friteeratut sipulirenkaat?

Kebab jogurttikastikkeella

500 g jauhelihaa
2 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
puoli ruukkua korianteria
0,5 tl rikottuja korianterinsiemeniä
1 tl jeeraa
1 tl chilijauhetta
1 kananmuna
puisia varrastikkuja

Laita varrastikut likoamaan kylmään veteen noin puoleksi tunniksi.

Kuori ja hienonna sipulit mahdollisimman hienoksi silpuksi. Hienonna myös kuorittu valkosipulinkynsi tai purista se.

Silppua korianterinlehdet. Sekoita sipulit jauhelihaan. Lisää korianteri, kuivat mausteet ja kananmuna. Sekoita kebabmassa käsin tasaiseksi.

Muotoile massasta pötköjä varrastikkujen ympärille. Paista kebabit kypsiksi kuumalla pannulla tai 175-asteisessa uunissa.

Tarjoile kebabit hummuksen ja jugurttikastikkeen kanssa. Hummuksen reseptin löydät täältä.

Nämä kebabit onnistuvat myös grillissä tai parillapannulla.

Jogurttikastike

4 dl paksua luonnonjogurttia
suolaa
mustapippuria
1 ruukku minttua

Mausta jogurtti suolalla, mustapippurilla ja revityillä mintunlehdillä. Säästä muutama mintunlehti koristeluun.

Jogurttikastike sopii hyvin dipiksi vihanneksille ja lihapullille. Erityisen hyvin se sopii lisukkeeksi lammasruoille.

Kalahampurilainen

4 hampurilaissämpylää

salaatinlehtiä
tomaattisiivuja
paistettua sipulia
makeaa chilikastiketta

Pihvi:
500 g ruodotonta lohta
1 purjo
1 punainen chili
1 ruukku korianteria
4 rkl soijaa
1 kananmuna

Limemajoneesi:
1 dl valmista majoneesia
1 limen kuori
1 limen mehu

Kuutioi lohi ja pilko purjo. Poista chilistä siemenet ja pilko. Laita kaikki aineet kananmunaa lukuun ottamatta yleiskoneeseen ja jauha nopeasti karkeaksi tahnaksi. Lisää viimeiseksi kananmuna ja sekoita, älä käytä enää terää.

Pihvin valmistaminen onnistuu myös ilman yleiskonetta, silloin kaikki aineet silputaan hyvin pieniksi kuutioiksi terävällä veitsellä, ja sekoitetaan keskenään.

Nostele massasta lusikalla pihvejä kuumalle öljytylle pannulle ja paista nopeasti kummaltakin puolelta.

Sekoita valmiiseen majoneesiin yhden limen raastettu kuori ja puristettu mehu.

Kokoa hampurilaiset ja tarjoile lohkoperunoiden kanssa.

Kolmioleivät

Itse tehdyt kolmioleivät ovat herkullinen lounaseväs. Kaksi klassikkoa, BLT ja kanaleivät valmistuvat kotona hetkessä.

BLT

BTL on lyhenne sanoista bacon, lettuce ja tomato – pekoni, lehtisalaatti, tomaatti

8 siivua paahtoleipää
8 siivua pekonia
tomaattia
lehtisalaattia
majoneesia

Paista pekonisiivut rapeiksi. Sivele paahtoleiville majoneesia ja täytä leivät pekonilla, tomaattisiivuilla ja salaatinlehdillä. Leikkaa kolmioiksi.

Kanaleipä

4 broilerin rintafileepihviä
1 lime
1 tl currya
0,5 dl öljyä
suolaa
8 siivua paahtoleipää
oliiviöljyä
2 persikkaa
lehtisalaattia

Marinoi broilerin rintafileitä vähintään tunti. Laita pussiin tai kulhoon yhden limen raastettu kuori ja puristettu mehu, curry, öljy ja hieman suolaa. Lisää broileri, sekoita ja laita jääkaappiin.

Paista marinoidut rintafileet pannulla kypsiksi.

Pirskottele leipäviipaleille öljyä. Poista persikoista kivet ja siivuta. Laita leivällä salaattia, broileri ja persikat ja laita toinen leipä kanneksi. Leikkaa kolmioiksi

Friteeratut sipulirenkaat ja chilidippi

1 punasipuli
1 keltasipuli
2 munanvalkuaista
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1 dl kivennäisvettä
5 dl öljyä paistamiseen

Leikkaa sipulit noin sentin paksuisiksi renkaiksi ja nosta ne pakastuspussiin tai kannelliseen kulhoon. Lisää kukkurainen ruokalusikallinen vehnäjauhoja ja ravistele niin, että sipulit saavat pintaansa ohuen jauhotuksen.

Vatkaa valkuaisia hiukan vaahtomaisiksi ja lisää mukaan jauhot, joihin on sekoitettu myös leivinjauhe ja suola. Ohenna taikinaa kivennäisvedellä kunnes se muistuttaa vohvelitaikinaa.

Kuumenna öljy paistinpannussa tai kattilan pohjalla ja paista taikinaan kastetut sipulirenkaat siinä rapeiksi.

Chilidippi

2 munankeltuaista
2 rkl chiliketsuppia
1 tl chilijauhetta
ripaus cayennepippuria
1 rkl sinappia
1 limetin mehu
2 dl öljyä

Sekoita muut ainekset paitsi öljy keskenään laakeaan kulhoon. Vispaa öljy sekaan ohuena nauhana kunnes kastike on sopivan paksua. Liian paksun kastikkeen voi ohentaa vedellä tai mehulla dippaamiseen sopivaksi.

MTV3

Lue myös:

    Uusimmat