Oluttuoppiin uppoaa saavillinen piilovettä

Tuhansien järvien maassa veden läträäminen tuntuu etuoikeudelta, josta ei juuri tarvitse piitata. Suomalaisten laskennallinen vesijalanjälki onkin valtava - 4 700 litraa vuorokaudessa. Suurin osa siitä on niin sanottua piilovettä eli se kuluu ruuan ja muiden tuotteiden valmistuksessa.

Vesijalanjälkeä kuvaavat mittarit ovat vielä kiistanalaisia, mutta kuvaavia. Nahkakengissä piilovettä on 16 000 litraa ja oluttuopissa saavillinen eli noin 75 litraa, arvioi hollantilaisen Twenten yliopiston ylläpitämä nettisivusto.

Käytännössä laskun piilovedestä maksaa teollisuus, sillä veden käsittelystä syntyy aina sekä energia- että prosessikustannuksia. Esimerkiksi paljon vettä käyttävässä paperiteollisuudessa veden osuus valmistuskuluista on viisi ja kaivosteollisuudessa noin neljä prosenttia.

Purkilliseen ihovoidetta kuluu puoli litraa vettä

Kosmetiikkayhtiö Lumene aloitti omat vesitalkoonsa neljä vuotta sitten. Vedenkulutusta on vähennetty 30 prosenttia.

- Parhaita tuloksia on saatu jäähdytysveden kierrätyksellä ja tuotannon pesumenetelmien kehittämisessä, kertoo Lumenen markkinointi- ja kehitysjohtaja Tiina Isohanni.

Lumenen ihonhoitotuotteiden tuotannossa vettä käytetään noin puoli litraa valmista 50 millilitran tuotetta kohden. Vuoden loppuun mennessä vesijalanjälkilaskenta pyritään laajentamaan tuotteiden sisältämiin raaka-aineisiin ja pakkauksiin.

- Asia on monille yhteistyökumppaneille uusi, joten tiedon kerääminen vie aikaa, mutta suhtautuminen on ollut positiivista ja uteliasta.

Imagon kannalta vesijalanjäljen laskeminen ja puhdas vesi ovat Lumenelle tärkeitä.

- Aika harva kosmetiikka-alan yritys voi sanoa valmistavansa kosmetiikkaa puhtaaseen veteen. Usein yritykset käyttävät kierrätettyä ja puhdistettua vettä. Siinä mielessä vesi on meille erikoisosaamisen alue, painottaa Lumenen toimitusjohtaja Tapio Pajuharju.

Vuodessa Lumene käyttää vettä 27 000 kuutiota. Siitä suurin osa eli 60 prosenttia kuluu tuotannon prosesseissa. Tuotteiden osuus veden kulutuksesta on noin kymmenen prosenttia. Loput vedestä valuu viemäriin keittiössä ja wc-tiloissa.

Lue myös:

    Uusimmat