Olutkin suojaa sydäntä?

Tuopillinen huurteista olutta saattaa olla sydämelle yhtä hyväksi kuin lasillinen punaviinia, arvioidaan tuoreen British Medical Journal -lehden artikkelissa. Englantilaisten ja tsekkien yhteistutkimuksessa havaittiin, että oluen tai kaksi päivässä nauttivilla miehillä oli pienempi riski saada sydäninfarkti kuin reilummin juovilla tai absolutisteilla. Tutkijat uskovat, että varsinainen sydäntä suojaava tekijä alkoholijuomissa onkin etanoli, eikä niinkään jotkin yhdisteet tietyissä juomissa, kuten antioksidantit punaviinissä.

Päivittäin tai lähes päivittäin olutta kohtuullisesti siemailevilla miehillä oli 62 prosenttia pienempi riski saada sydäninfarkti kuin täysin raittiilla. Pienen riskin ryhmään lukeutuivat ne, jotka joivat viikossa neljästä yhdeksään litraa olutta. Toisaalta päivittäisten olutannosten kasvaessa yli kahden, myös sydänkohtauksen riski kasvoi.

Oluen terveellisyyttä testaavaan tutkimukseen osallistui noin 900 iältään 25-64 -vuotiasta miestä. Heistä parilla sadalla oli aiemmin todettu sydäninfarkti. Tutkimus tehtiin Tsekkien tasavallassa, jossa olut on sosiaaliluokasta riippumatta kaikista alkoholijuomista suosituin. Puhdasta alkoholia miehet kuluttivat keskimäärin 148 grammaa viikossa ja tämä määrä kertyi lähes 90 prosenttisesti oluesta. (Finfood)

Lähde: BMJ 2000;320:1378-1379.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja