Olli Jokinen tekee paljastuksen Jukurien tulevasta valmennustiimistä

Olli Jokinen paljasti miksi valitsi Jukurit –"Kyselyitä tuli muualtakin" 19:33
Olli Jokinen kertoo, miksi valitsi Jukurit – "Kyselyitä tuli muualtakin."

Jääkiekon SM-liigassa pelaavan Mikkelin Jukurien tulevan kauden valmennustiimistä tiedetään toistaiseksi vain päävalmentaja Olli Jokinen. Jokinen kuitenkin valottaa MTV Urheilulle valmennustiimiä.

Marko Kauppista Jukurien päävalmentajana seuraava Jokinen aloittaa työt Mikkelissä toukokuussa 2+1-vuotisella päävalmentajasopimuksella. Viime vuodet Floridassa alle 16-vuotiaita kiekkoilijoita junioriakatemiassaan valmentanut kuvailee olevansa tehtävästä innostunut.

– Neuvottelin aktiivisesti muidenkin joukkueiden kanssa eri maista. Mutta Jukureissa seuran arvomaailma kohtaa minun arvomaailmani kanssa. Toiminta on rehellistä, rehellisyys on minulle kaikki kaikessa, Jokinen kertoo.

Rehellisyys ei ole jääkiekossa Jokisen mukaan ollenkaan itsestäänselvyys. Hän sanoo huomanneensa viiden valmennusvuotensa aikana, että "kaikki puhuvat rehellisyydestä, mutta kukaan ei toimi rehellisesti".

– Omat valmentajat organisaatiossa syövät toisia valmentajia pois. Omat valmennuskaverit syövät toisia pois.

– Jatkuva kyräily, kilpailu ja oman tiimin syöminen on yleistä jääkiekossa, valmennuspiireissä ja organisaatiossa. Koen, että Jukureissa tällaista toimintaa ei ole. Koen, että sieltä saa parhaan tuen seurajohdolta ja organisaation muilta valmentajilta. Se on todella hyvä paikka aloittaa hommat.

"Kyllä se toisinpäin menee"

Jokisen puheissa Jukureista toistuu usein sana arki, jonka hän on käsittänyt olevan Mikkelissä jo laadukasta.

– Siellä on tehty todella hyvää työtä viiden vuoden aikana esimerkiksi junioreissa. Seura rupeaa olemaan omavarainen, eikä tarvitse hakea ulkopuolelta ihan niin paljon pelaajia kuin neljä–viisi vuotta sitten. Arki, jonka merkitystä korostetaan Mikkelissä, on ollut hyvällä mallilla.

Jukurit on ollut SM-liigataipaleensa käynnistymisestä, vuodesta 2016, lähtien sarjan lilliputteja, eikä seuraa ole toistaiseksi nähty SM-liigan pudotuspeleissä. Jokinen uskoo pystyvänsä tuomaan Jukureihin paljon lisää osaamista määrätietoisesta harjoittelusta ja tietoutta siitä, mitä huipputasolle pääseminen vaatii.

– Päivittäisen toiminnan pitää olla sellaista, että arki on sellaista, että pelaajat kehittyvät. Jokaisella harjoituksella pitää olla merkitys. Pitää pystyä perustelemaan pelaajille, minkä takia näitä treenejä tehdään ja onko tämä toiminta kehittävää vai ei.

Jokinen on nähnyt monien eri valmentajien vetämiä harjoituksia. Hän kokee oppineensa ymmärtämään, "mitä oikea treenaaminen tarkoittaa" ja mitä treeneissä pitää tehdä, jotta pelaajat kehittyvät.

– Isoin homma valmentajalla on se, että pitää muistaa se, että sinä olet pelaajille hommissa, ei toisinpäin. Monilta valmentajilta tuntuu unohtuvan se. Asenne on sitä, että pelaajan pitää tehdä hänelle hommia, mutta kyllä se toisinpäin menee.

– Koutsin homma on auttaa pelaajia arjen rakentamisessa, että he pystyvät kehittymään. Sitä kautta urheilija rupeaa kiinnostumaan omasta kehityksestään ja olemaan utelias.

Jokinen korostaa, että jokaisen pelaajan pitää pystyä tuomaan oma persoonansa koppiin ja ilmapiriin on oltava sellainen, että jokainen voi olla oma itsensä.

– Minun ensimmäinen tehtäväni Mikkeliin tullessa on tutustua pelaajiin. Mistä he tulevat ja mitkä heidän siviilisäätynsä ovat, ihan kaikki. Se on ehdoton juttu ennen kuin voit alkaa keneltäkään vaatia mitään – pitää tuntea pelaajat myös henkilökohtaisella tasolla.

"Tuon pari omaa kaveria"

Jokinen visioi Jukurien pelaavan hänen alaisuudessaan jääkiekkoa, joka täyttää kansainvälisen pelin vaatimukset. Pelissä pitää olla Jokisen filosofiassa rytmitykset, ja pelaamisen tulee perustua reagointiin ja tilanteiden tunnistamiseen.

– Me kaikki valmentajat haluamme, että joukkue pelaa nopeasti ja yhtenäisesti, pystyy reagoimaan irtokiekkoihin ja että pelissä on hyvä rakenne.

– Minulla on hyvin tarkka tietämys siitä, mitä kansainvälinen jääkiekko nykypäivänä on, miten siellä pitää pelata, mitkä painotusalueet ovat, kuinka voitetaan pelejä ja kuinka hävitään pelejä. Olen todella hyvin valmistautunut tähän, olen todella tietoinen sitä, mihin sarjaan olen tulossa ja millaista peliä haluamme Jukureissa pelata.

Jukurit ei ole toistaiseksi kertonut muita tulevan valmennusryhmän jäseniä, mutta Jokinen antaa asiaan aavistuksen lisävaloa.

– Kyllä minä sinne pari omaa kaveria tuon. Niistä puhutaan sitten toukokuussa, Jokinen sanoo ja viestittää haluavansa antaa Jukureille keskittymisrauhan loppukauteen.

Jukurien faneille Jokisella on kirkas viesti.

– Toukokuussa nähdään. Yhteisössä on voimaa. Pidetään omista huolta, omista kiinni, ja annetaan muiden huudella.

Lisää Jokisen ajatuksia Jukurit-pestistä ja sen saamista reaktioista on ylälaidan videolla.

Lue myös:

    Uusimmat