Olkiluoto 3:n paluusta sähköntuotantoon jälleen uusi arvio

Ydinvoimayhtiö Teollisuuden Voima (TVO) on päivittänyt arviotaan Olkiluoto 3:n paluusta sähköntuotantoon.

TVO ennakoi nyt, että sähköntuotantoa päästään jatkamaan torstai-iltana. Aiempi arvio oli, että Olkiluoto 3 palaisi tuotantoon jo iltapäivän aikana.

Sähköntuotanto keskeytyi äkillisesti keskiviikkona iltapäivällä, kun Olkiluoto 3 putosi kantaverkosta Fingridin tekemän lähivikakokeen seurauksena.

TVO:n mukaan lähivikakokeessa aiheutettiin verkkohäiriö, jonka takia Olkiluoto 3:n suojaustoiminnot käynnistyivät ja tuotanto keskeytyi automaattisesti. Tapauksella ei ollut vaikutusta ydinturvallisuuteen.

TVO arvioi aluksi, että sähköntuotanto olisi voinut jatkua jo keskiviikon puolella. Käynnistyksessä havaittujen turbiiniautomaation ongelmien vuoksi paluu tuotantoon kuitenkin lykkääntyi.

"Olkiluoto 3 toiminut luotettavasti"

Fingridin sähköjärjestelmän toiminnasta vastaavan johtajan Tuomas Rauhalan mukaan Olkiluoto 3 on toiminut koekäyttöjen ja viime keväänä alkaneen kaupallisen käytön aikana luotettavasti.

– Tällä testillä haluttiin vielä varmentaa, että laitos pysyy verkossa myös tällaisen hieman pidemmän jännitekuopan yhteydessä, Rauhala kertoi STT:lle keskiviikkona.

Hänen mukaansa toivottu testitulos olisi ollut, että Olkiluoto 3 olisi lähivikakokeen aikana pysynyt kantaverkossa ja toiminut verkossa normaalisti.

Olkiluoto 3:n sähköntuotanto keskeytyi edellisen kerran toissa viikon sunnuntaina, kun turbiinilaitoksella ollut vika pysäytti automaattisesti tuotannon. Tuotantokatkos kesti tuolloin muutaman vuorokauden.

Olkiluoto 3 on Suomen ja pohjoismaisen sähköjärjestelmän suurin yksittäinen voimalaitosyksikkö. Sen nettosähköteho on noin 1  600 megawattia.

Juttua päivitetty 30.11. kello 14.35 tuoreimmalla tiedolla paluusta sähköntuotantoon.

Lue myös:

    Uusimmat