Öljyntorjuntatyöt Suomenlahdella vievät päiviä

Suomenlahdella on saatu tähän mennessä talteen 1,5 tonnia öljyä. Öljyä arvellaan olevan yhteensä useita kymmeniä kuutioita.

Öljyntorjunta-alus Hylje on vuorokaudessa kerännyt jo 1,5 tonnia öljyä Suomenlahdella Kalbådagrundin eteläpuolella. Kaikkiaan alueella arvioidaan olevan useita kymmeniä kuutioita öljyä.

Suomen ympäristökeskus on varautunut ainakin viikon kestäviin torjuntatöihin. Keruutyötä haittaa ja hidastaa se, että öljy on sekoittunut huokoiseen jäämassaan.

Syke on päättänyt lähettää Hylkeen avuksi toisen öljyntorjunta-aluksen, Hallin, jonka arvioidaan saapuvan Porvoon edustalla kelluvan öljylautan luo varhain huomenaamuna.

Öljyä kerätään pääasiassa öljyntorjuntakauhalla. Öljyä on mereen päästänyt todennäköisesti useampi alus. Yhden laivan keskimääräinen pilssipäästö on 1-2 kuutiota, mutta päästö voi olla jopa useita kymmeniäkin kuutioita.

Alue noin kilometrin pitkä

Helsingin vartiolentolaivueen lentäjät havaitsivat sunnuntaina aamupäivällä partiolennollaan suuren öljyalueen jäiden seassa Kalbådagrundin eteläpuolella. Alue on arviolta kilometrin pitkä ja 300-400 metriä leveä. Öljyntorjunta-alus Hylje saapui vahinkoalueelle maanantaina varhain aamuyöstä, jolloin öljynkeruu aloitettiin.

Torjuntatöitä johtaa Suomen ympäristökeskus. Viime vuonna rajavartiolaitoksen valvontalentojen aikana havaittiin 75 alusten pilssipäästöä. Määrä oli huomattavasti pienempi kuin kahtena edellisenä vuonna.

Lintuharrastajat harmissaan

Suomen ja Viron lintuharrastajien BirdLife-järjestöt ovat hyvin harmissaan Suomenlahden öljypäästöistä.

- Öljypäästö on törkeä teko, korostaa BirdLife Suomen toiminnanjohtaja Teemu Lehtiniemi.

- Laivojen päästämät öljyiset pilssivedet ovat tunnettu vaara linnuille myös Virossa, mutta öljypäästöjen valvonta on liian vähäistä ja tekijöitä saadaan harvoin vastuuseen, kertoo asiantuntija Mati Kose Viron BirdLifesta.

Jäässä kiinni oleva öljy ei ole linnuille kovin suuri uhka, mutta heti kun öljy joutuu avoveteen lintujen tahriintumisen riski kasvaa suuresti.

- Muuttavat vesilinnut kerääntyvät nyt sulapaikkoihin lepäämään. Kuukautta myöhemmin tällainenkin öljylautta olisi voinut vahingoittaa tuhansia arktisia vesilintuja, sanoo Lehtiniemi.

Toukokuussa Suomenlahden kautta muuttaa miljoonia arktisia vesilintuja ja kahlaajia Siperian tundralle pesimään. Öljylautta näyttää tyyneltä kohdalta meressä houkutellen lintuja laskeutumaan.

WWF vetosi ministereihin

Ympäristöjärjestö WWF vaatii hallitukselta ripeitä toimia Suomenlahden tilanteen takia. Hallituksen olisi saatettava pikaisesti eduskunnan käsittelyyn lakiesitys talousvyöhykkeen julistamiseksi nykyisen aluevesirajan ulkopuolelle, sanoo järjestö.

- Tällä tapaa voitaisiin Suomen valtion kontrollia ulottaa aluevesirajojen ulkopuolelle. Talousvyöhykettä ei voi ulottaa Suomenlahden keskiviivaa kauemmaksi. Valvonta voisi koskea merenpohjan kaivotoiminnan lisäksi muun muassa merellisiä luonnonsuojelualueita ja liikennettä, kerrotaan WWF:stä.

WWF lähetti vaatimuskirjeensä avainasemassa oleville ministereille, joita ovat ulkoministeri Erkki Tuomioja, oikeusministeri Johannes Koskinen, sisäministeri Kari Rajamäki, liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen ja ympäristöministeri Jan-Erik Enestam.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat