Oliivit mustiksi kenkälankilla – varo ruokahuijauksia!

Oletko joutunut ruokahuijauksen uhriksi? Ruokahuijaukset voidaan jakaa kolmeen ryhmään: hengenvaaralliset ja rikolliset huijaukset, halvan raaka-aineen myyminen arvotuotteena ja valehtelu ruuan terveellisyydestä.

Ihmiselle vaarallisia ruokarikoksia ovat muun muassa allergiamerkintöjen pois jättäminen elintarvikepakkauksista, mustan kenkälankin käyttö oliivien värin tehostamiseen, ihmisravinnoksi kelpaamattoman lihan myynti ruuantuotantoon ja terveystarkastustodistusten väärentäminen.

Ruokahuijaukset olivat teemana viime torstaina Reykjavikissä alkaneessa pohjoismaisessa elintarvikevalvontakonferenssissa. Islannin teollisuusliiton SI:n edustaja Ragnheiður Héðinsdóttir kertoi esimerkkejä erilaisista väärennöksistä.

Islantilainen kalavale

Hintaväärennökset eivät välttämättä ole vaaraksi kuluttajien terveydelle, mutta myös ne ovat vakavia ja moraalittomia toimintatapoja, joilla asiakkailta huijataan rahaa. Tähän ryhmään kuuluu esimerkiksi tavanomaisen ruuan myyminen luomuna, peruskasviöljyn markkinointi parhaana extra virgin -öljynä tai väärän kalalajin kaupittelu arvokalana.

Konferenssissa kerrottiin, että eräs islantilaisyritys tienasi yli 940 000 euroa yhdeksän kuukauden aikana myymällä koljaa, valkoturskaa ja muita vähemmän arvostettuja kaloja turskana ja monnina.

Vastapaistettu pakaste

Viimeisessä ryhmässä yritykset huijaavat itselleen markkinaosuutta kilpailijoiltaan valehtelemalla joko omasta tai kilpailijan tuotteesta. Kuluttaja ei varsinaisesti menetä rahaa eikä terveyttäänkään, mutta tulee tehneeksi ruokavalintoja väärin perustein.

Kuluttajaa huijataan muun muassa väittämällä perusteettomasti, ettei tuote sisällä kolesterolia tai natriumglutamaattia. Kilpailijan ruokia kohtaan voidaan herättää epäilyksiä vihjaamalla valheellisesti, että ne sisältävät vähäarvoisempia ruhonosia. Alkuperämaata koskevat huijaukset kuuluvat myös tähän ryhmään.

Lisäksi Héðinsdóttir lukee kolmanteen ryhmään myös käytännön, jossa esimerkiksi huoltoasema tai kauppa myy vastaleivottuina leipomotuotteita, jotka on todellisuudessa vain paistettu paikanpäällä pakastetaikinasta.

Lähde: Ruokatieto
Kuvat: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat