Oletko romantikko vai rokkari? Tällaiset korut sopivat juuri sinulle!

Korut kertovat kantajastaan, mutta millaisia viestejä sinä haluat lähettää? AVA kokosi kattavan katsauksen korukavalkadeihin: millaiset sopivat rokahtavalle, mitkä puolestaan klassiselle persoonalle. Ota vinkkejä juhlapukeutumiseen, arkiseen lookiin tai vaikkapa lahjaksi.

Ihmiset ovat käyttäneet koru kautta aikain kertoakseen statuksestaan, merkitsi rakkaudestaan, antaen palan itsestään tai palan suvun perinnettä. Ensimmäiset tiedot korujenkäytöstä sijoittuvat peräti 25 000–18 000 eKr. paikkeille: ihmiset ovat aina halunneet koristaa itseään.

Koru on myös mieluisa lahja, sillä se on pysyvä muisto antajastaan. Koru myös kertoo yllättävän paljon kantajastaan: se voi toimia arjen ilona, oman tyylin huutomerkkinä, ylellisenä asusteena. Millainen koru sopii sinulle – tai mielitietyllesi?

Herkälle romantikolle

Romanttinen persoona rakastaa kaikkea kaunista ja herkkää: pitsiä, helmiä ja sydämiä. Romantikon kannattaakin kantaa kaulallaan hopeaa, helliä värejä ja panostaa esimerkiksi hiuskoruihin, rintaneuloihin tai riipuksiin.

Korusuunnittelija ja kultaseppä Carina Blomqvist on tunnettu romanttisesta ja runsaasta korumuotoilustaan. Vuoden Kultasepäksi 2012 valittu nainen on uskollinen persoonalliselle muotokielelleen, joka runsaudellaan ja koristeellisuudellaan poikkeaa nykyajan pohjoismaisesta pelkistetystä muotoilusta.

–Tyylini on hyvin koristeellinen, romanttinen ja naisellinen. Rakastan esimerkiksi sydämen muotoa: vaikka se on niin sanottu vanha ikuisuussymboli, kuvastaa se kuitenkin aina hyvää ja kaunista, Blomqvist kertoo.


– Olen esteettisyyden ystävä. Korun kauneuden toivoisin kuvastavan siihen sisällyttämääni hyvää mieltä, ja että se toisi kantajalleen tunnearvoa ja hyvän muiston sen saatuaan, Blomqvist kuvailee.

Nostalgiaa, tarinoita ja myyttejä rakastavalle

Jos sinulle on tärkeää kantaa ylläsi tarinoita, kannattaa panostaa koruihin, joiden takana piilee myytti tai pala kulttuuria.

Kalevala Korun tarina sai alkunsa vuonna 1935, kun Helsingissä järjestettiin suuret juhlallisuudet kansalliseepoksemme Kalevalan 100-vuotisjuhlien kunniaksi. Siitä kumpusi idea muistomerkin pystyttämisestä suomalaiselle naiselle.

Kaleva Korujen mukana saa pienen vihkosen, joka kertoo korun tarinan, palan historiaa: se tuo korulle uuden merkityksen ja tarkoituksena onkin, että käyttäjän yllä korun tarina herää eloon.


Esimerkiksi Lumihiutale -korut muistuttavat kantajaansa riemuitsemaan talvesta myös kesken päivän. Arjessakin on aikaa kalastella lumihiutaletta kielen päälle: koskaan ei ole liian vanha tekemään lumienkeleitä, muovaamaan lumiukkoja tai loikkimaan vastasataneessa puuterilumessa.

Keräilijöille, maailmanmatkaajille, muistojen varjelijoille

Piece of Memories -keräilykorusarja perustuu ajatukselle, että jokainen koru on matkamuisto, pala maata. Piece of Finland -korun suunnittelleen Nino Hynnisen inspiraatio kumpusi Suomen perinnekulttuurista, 1700–1800-lukujen suomalaisesta maalaismaisemasta sekä -rakennuksista. Korun nimi on Tupa.

Piece of Norway -palan suunnitteli Elena Glosli inspiraationaan pohjoismaalainen talvinen sää ja kodin lämpö. Ruotsalaisen Emil Gustafssonin Fika-koru perustuu perinteiseen kahvihetkeen. Jokainen keräilykorupala kuvastaa omaa maataan ja sen identiteettiä.

– Vanhemmat käyttävät lähes aina samoja koruja, kun taas nuoremmat vaihtelevat niitä. Mutta kaikille sukupolville tarina on tärkeä, Piece of Memoriesin Kati Joronen kertoo.

Keräilykorut sopivat Jorosen mukaan niin miehille, kuin naisillekin.

– Esimerkiksi erilaisilla ketjuvaihtoehdoilla voi vaikuttaa siihen, onko koru maskuliininen vai feminiininen, Joronen kertoo.


Lue myös:


Kalevala Korun MySaaga keräilykorusarja tarjoaa myös mahdollisuuden yhdistellä kymmenistä erilaisista koruista oma suosikkikorun. Keräilykoruista voi rakentaa oman tarinan, muistojen rimpsun ja kertomusten kirjon: korussa voi panostaa omaan ja rakkaan horoskooppimerkkeihin, onnennumeroihin, tärkeisiin päivämääriin tai nimikirjaimiin, jopa sanoihin.

Keräilykorut ovatkin loistava lahjaidea: koruja voi kerryttää aina lisää.. Niitä voi myös vaihdella oman mielialan tai edustustilaisuuden mukaan.

Tyylikkäälle miehelle

Miesten korujen käytöllä on erittäin pitkä historia. Erilaiset riipukset, soljet ja sormukset koristivat miesten raameja jo satoja vuosia sitten.

Korujen käyttö kuitenkin vähentyi, kun 1800-luvulla miesten perusasuksi suunniteltu tumma puku yleistyi: siihen ei sopinutkaan enää yhdistää runsaita koruja, ainoastaan kalvosinnappeja ja solmionpitimiä.


Nykyään miehet kantavat jälleen kunnialla koruja kera kellon ja kalvosinnappien. Miesten korut ovat yleistyneet muutamien vuosien saatossa merkittävästi: ne koetaan merkiksi tyylikkyydestä ja kypsyydestä. Niistä voidaan myös hakea voimaa tai rohkeutta. Leijona on suosittu kuva miesten keskuudessa: leijona kuvastaa niin urheutta, mutta on myös Suomen vaakunassa komeileva leijona on monille tärkeä.

Etenkin nuorten, muotitietoisten miesten koruissa suositaan nahkaa, hopeaa, kiveä ja terästä.

Rokkareille ja punk chic -tyylisille

Asustekorut kasvattavat myös suosiotaan: korut ostetaan yhdessä vaatteiden kanssa, jotta ne tukevat toisiaan. Etenkin rokahtavat, punkahtavat korut ovat monien mieleen. Uutena trendinä on myös yhdistää esimerkiksi naisellinen mekko yhdessä pääkallo- tai ristikorujen kanssa, jolloin syntyy mielenkiintoinen yhdistelmä rokkia ja klassisuutta.

Muotisuunnittelija Tiia Vanhatapion suunnittelema Hornblende-mallisto sai inspiraationsa Uudenmaan nimikkokivestä, Sarvivälkkeestä. Mustanpuhuvan vaatemalliston mukana on näyttäviä koruja ja hiuspanta, joissa piilivät piikit.

– Olen musta suunnittelija: lempivärini on musta, Vanhatapio kuvaili AVAlle syksyllä.

Tyylikäs punk chic -tyyli syntyy muotiketju Cubuksen mukaan nahkasta, niiteistä, mustista strasseista ja pääkalloista. Nahkanyörit punottuna raskaisiin ketjuihin ja eri levyiset nahkarannekkeet niitteineen antavat arkilookiin katu-uskottavuutta.

Suurien pääkallosormusten kanssa näyttävän kokonaisuuden saa lisäämällä stailiin runsaasti rannekoruja tai yhden kerratun rannerankaan.

Modernille ja värikkäälle persoonalle

Geometrisyys, neonvärit, murretut värit sekä pastellinsävyt sopivat varmasti uskaliaalle, modernille korunkäyttäjälle. Jos asuun haluaa uutta piristysruisketta, sen voi tehdä ylilyövin koruin: esimerkiksi neonväriset, suuret geometriset korut huomataan varmasti kantajansa yltä.


Tänä päivänä useat suunnittelijat hakevat inspiraatiota mallistoonsa hyvin yllättävistä asioista. Lapsuudenmuistoja ja pumpulisia haaveita on pakattu korujen muotoon ja näitä koruja kantavat nauttivat huomiosta, jota persoonalliset ja värikkäät asusteet herättävät.

Testaa itsesi:

Lue myös:


AVA / Katri Koskinen

Kuvat: Carina Blomqvist, Kalevala Koru, Tiia Vanhatapio by Seppälä, Cubus

Haastattelut: Carina Blomqvist, Tiia Vanhatapio

Lähteet: Kalevakoru.fi, Cubus.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja