Mainos

Oletko opiskelija tai työtön? Onko sinulla reseptilääkkeitä? 11 keskeistä asiaa, jotka muuttuvat ensi vuonna

Vuodenvaihde tuo mukanaan muutoksia verotukseen ja maksettaviin tukiin. Koostimme 11-kohtaisen listan muutoksista, joita tulee muun muassa lapsilisiin, tupakan ja bensan hintaan sekä päivärahaan.

1. Paperiresepteistä luovutaan apteekeissa. Jatkossa kaikki lääkemääräykset laaditaan sähköisesti.

2.  Aikaisemmin lääkeresepti oli voimassa vuoden, nyt voimassaoloaika pitenee kahteen vuoteen. Kuitenkin joissakin huumausaineiksi luokiteltavissa lääkkeissä resepti on yhä voimassa vain vuoden.

3. Makeis- ja jäätelövero poistuu. Muun muassa jäätelöille ja karkeille asetettu valmistevero poistuu.

4. Lapsilisät pienenevät noin prosentin verran. Yhdestä lapsesta maksetaan ensi vuonna 94,88 euroa ja toisesta lapsesta 104.84 euroa. Kolmannesta lapsesta lapsilisä on 133,79.

5. Tupakka-askin hinta nousee tupakkaveron korotuksen myötä. Tupakkaveroa nostetaan neljässä erässä. Vuoden 2017 aikana tuleevat voimaan kolmas ja neljäs korotus, jotka nostavat askin hintaa noin 50 senttiä.

6. Bensan valmistevero nousee. Bensiinilitran hinta nousee korotuksen myötä 2,5 senttiä.

7. Eläkkeisiin tulee muutoksia. Vuonna 2017 yksin asuvan kansaneläke putoaa reilu viisi euroa ollen on 628,85 e/kk. Parisuhteessa elävän kansaneläke putoaa niin ikään noin viisi euroa 557,79 euroon kuukaudessa. Takuueläkkeen kuukausittainen täysi määrä pienenee nykyisestä 766,85 eurosta 760,26 euroon.

8. Oletko työtön? Työn vastaanottovelvollisuus tiukentuu niin, että työttömän on otettava vastaan mitä tahansa työtä, jos henkilön koulutusta ja kokemusta vastaavaa työtä ei ole tarjolla. Mikäli henkilö kieltäytyy hänelle tarjotusta työstä, karenssi (korvaukseton aika) kasvaa 90 päivään.

9. Peruspäivärahan enimmäiskesto lyhenee 500 päivästä 400 päivään. Niillä työttömillä, joilla on työhistoriaa enintään 3 vuotta, työttömyyspäivärahan enimmäiskesto on jatkossa 300 päivää.

10. Saatko opintotukea? Korkeakouluopiskelijoiden opintorahan taso yhtenäistetään toisen asteen opintorahojen tasolle (enintään 250,28 e/kk). Opintolainan valtiontakauksen määriä korotetaan, jolloin opintotuen (opintoraha ja opintolaina) kokonaismäärä kasvaa. Opintotukeen tulee myös muita muutoksia, esimerkiksi korkeakouluopintoihin myönnettävää tukiaikaa lyhennetään.

11. Perustulokokeilu alkaa. Nykyiset erikseen maksettavat tuet korvataan kuukausittaisella 560 euron perustulolla. Kokeiluun on arvottu 2000 työtöntä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.