Oletko ihmetellyt, miksi Leijonien MM-kotikisapelit alkavat niin myöhään? Taustalla on kaksi selittävää tekijää

Jääkiekon MM-kotikisoissa Leijonien ottelut ovat alkaneet tähän mennessä joka kerta kello 20.20. Tarkkaavaiset kiekkoseuraajat ovat voineet huomata sen, miten otteluiden alkamisajankohta on muuttunut aiemmasta. Mutta mikä selittää sen, miksi MM-kisoissa iltaottelut alkavat niin myöhään? Taustalla on kaksi selittävää tekijää.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Leijonien MM-kotiturnaus alkoi voittoisissa merkeissä, kun viikonlopun otteluissa jalkoihin jäivät Norja (5–0) ja Latvia (2–1).

Suomi on pelannut tähän mennessä vain iltaotteluita. Sama kaava jatkuu myös maanantaina ja keskiviikkona, kun vastustajina toimivat Yhdysvallat ja Ruotsi.

Tarkkaavaiset kiekkoseuraajat ja pelejä paikan päälle seuraamaan saapuneet katsojat ovat voineet havahtua siihen, että tämän kevään kisoissa iltapelit alkavat vasta kello 20.20. Ajankohta on muuttunut muun muassa viime kevääseen ja edellisiin kotikisoihin nähden.

Mikä selittää sen, että pelit alkavat niin myöhään ja kestävät lähes kello 23 asti?

Isoin tekijä tulee päivärytmistä. Jääkiekon MM-kisoissa yksi halli isännöi parhaimmillaan kolmea ottelua yhden päivän aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että pelejä pitää rytmittää päivän varrelle niin, että otteluiden väliin jää myös tarvittava aika muun muassa valmisteluille, lämmittelyille sun muille.

Viikonloppuna ensimmäiset ottelut alkavat kello 12 jälkeen. Arkisin, työviikon keskellä, pelit pelataan kello 16.20 ja 20.20.

Tälle vuodelle otteluiden alkamisajankohtaa vietiin vielä muutamalla minuutilla eteenpäin.

– Pelien alkua on venytetty, koska tv-yhtiöt ovat halunneet lisäaikaa otteluita edeltäviin ennakointilähetyksiin. Asia on tullut Infrontin (MM-kisojen mediaoikeuksien haltija) ja IIHF:n kautta. Kisojen järjestäjänä me toimimme sopimusten mukaan, kevään MM-kisojen pääsihteeri Heikki Hietanen sanoo MTV Urheilulle.

Hietanen mainitsee sen, miten monissa muissa lajeissa, kuten esimerkiksi jalkapallossa, isot ottelut alkavat yleensä samoihin aikoihin eli kello 20 tuntumassa.

MTV:n urheilun ohjelmapäällikön Markus Auteron mukaan niin sanottu prime time -ikkuna eli kovin katsojakulutus osuu juuri siihen kohtaan, missä MM-kisojen iltapelit pelataan.

– Otteluiden alkamisajankohdan muutos ei lähtenyt niinkään Suomen aloitteesta. Pitää muistaa, että monissa MM-kisoissa iltapelit ovat alkaneet Suomen aikaan vasta kello 21.15, Autero sanoo.

Suomi pelaa alkulohkossa kaksi iltapäiväottelua, kun kamppailut Iso-Britanniaa ja Itävaltaa vastaan alkavat kello 16.20.

– Niissä on pyritty huomioimaan muun muassa lapsiperheitä ja nuorempia katsojia. Olemme tietoisesti halunneet laittaa muutamia pelejä tuohon kohtaan, Hietanen kertoo.

Leijonat jatkaa MM-kisaurakkaansa tänään maanantaina, kun vastassa on Yhdysvallat. Ottelu käynnistyy kello 20.20.

Lue myös:

    Uusimmat