Terrorismirikokseen kouluttautumisesta tulee rangaistavaa

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) uskoo parhaillaan eduskunnassa olevan terrorismilain hillitsevän ääriliikkeiden liikehdintää Suomessa.

Parhaillaan perustuslakivaliokunnassa lausunnolla olevan lakihankkeen myötä terrorismirikokseen kouluttautuminen tulee rangaistavaksi. Myös terrorismin rahoittamisen rangaistavuutta laajennetaan.

– Se lakiesitys, joka eduskunnassa on nyt vireillä, on äärimmäisen tärkeä. Sillä halutaan estää se, että lähdetään Syyriaan, Afganistaniin tai muualle kouluttautumaan sitä varten, että pystytään sen jälkeen tekemään terrorismirikoksia.

Henriksson uskoo, että uusi laki antaa eväät pärjätä pitkällekin terrorismin torjunnassa. Uusia lakihankkeita ei oikeusministeriössä ole vireillä.

– Tällä hetkellä edistetään niitä toimenpiteitä, joihin on jo ryhdytty ja sitten katsotaan, onko tarvetta toisenlaisiin toimenpiteisiin myös.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) esitti eilen MTV Uutisten haastattelussa, että oikeusministeriössä pitäisi selvittää esimerkiksi taistelualueille matkustamisen kriminalisointi. Henriksson ei ajatukselle lämpene.

– Se on vähän hankalampi asia, koska silloin puhutaan siitä, että rajoitetaan ihmisten liikkumavapautta. Ja kuka sitten seuraisi, kuka matkustaa minnekin? Mutta tästä varmasti kannattaa keskustella ministeri Räsäsen kanssa vähän tarkemmin, että miten tämä toimisi käytännössä, kuka valvoisi ja mistä tässä on kyse.

Sisäministeri Räsänen pohti eilisessä haastattelussa myös mahdollisuutta ottaa kansalaisuus pois sellaisilta sotatoimiin osallistuneilta henkilöiltä, joilla on kaksoiskansalaisuus. Myös passin takavarikointi Britannian tapaan on noussut esille keinona rajoittaa taisteluihin lähtöä.

– Meidän täytyy koko ajan seurata, mitä maailmassa tapahtuu. Minun mielestäni meidän on syytä harkita myös tällaisia toimenpiteitä, mutta nämä asiat kuuluvat ministeri Räsäsen tontille ja se on hänen asiansa esittää niitä hallitukselle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja