Oikeuslääkäri: Myrkytys myötävaikuttanut kuolemaan

Helsingin käräjäoikeus kuuli tänään lääketieteen asiantuntijoita perushoitajan ensimmäisen lääkemurhasyytteen yhteydessä. Oikeus pyrkii saamaan selkoa, oliko Kannelkodissa vuosi sitten kuolleen 77-vuotiaan Raijan kuolemassa kyse tautikuolemasta vai myrkytyskuolemasta.

Ruumiinavauksen tehneen oikeuslääkärin mukaan ruumista tutkimalla Raijalla ei ollut akuuttia aivosairautta, jota oli epäilty alun perin kuolinsyyksi. Sen sijaan hänen ruumiistaan löytyi hoitoraporttiin kuulumattomia lääkkeitä. Naisen ruumis jouduttiin kaivamaan haudasta tutkimuksia varten.

LÄÄKEMURHAJUTTU

59-vuotiasta perushoitajaa syytetään viidestä murhasta ja kuudesta murhan yrityksestä. Juttua puidaan oikeudessa tapaus kerrallaan. Kunkin rikosepäilyn käsittely kestää noin kaksi päivää.

Naista syytetään myös kahdesta törkeästä pahoinpitelystä sekä muutamasta huume- ja omaisuusrikoksesta.

Oikeudenkäynnille on varattu päiviä maaliskuun loppuun.

Perushoitaja kiistää syytteet.

Tiistai 26.1.:

Keskiviikko 27.1.:

Torstai 28.1.:

Maanantai 1.2.:

Tiistai 2.2.:

Oikeudenkäynti alkoi 13.1. valmisteluistunnolla, jolloin syytteet ja poliisin esitutkintamateriaali tulivat julkisiksi.

Kooste syytteistä:

Minkälaista näyttöä teoista on?

Oikeuslääkäri korosti, että välitön kuolema ei aiheutunut myrkytyksestä, mutta se oli keuhkokuumeeseen laukaiseva tekijä. Keuhkokuume oli kirjattu Raijan välittömäksi kuolinsyyksi, peruskuolinsyy oli pitkäaikainen skitsofrenia.

- Se (bentsodiatsepiini) on pahentanut keuhkokuumeeseen ja kuolemaan. Se on myötävaikuttanut kuolinsyy, sillä aivoinfarkti on poissuljettu, oikeuslääkäri muotoili kankeasti.

Lääkemurhista syytetyn hoitajan epäillään myrkyttäneen Raijan keskushermostoa lamaannuttavilla bentsodiatsepiineillä.

”Lääkkeet sysäsivät kuoleman tielle”

Oikeuskemian professori Erkki Vuori esitti tänään arvionsa oikeudelle siitä, voiko bentsomyrkytykseen kuolla.

- Voi kuolla, mutta ne ovat myrkytyskuolemina aika harvinaisia, Vuori sanoi.

Vuoren mukaan kaksi epäiltyä lääkemyrkytystä sysäsivät vanhuksen tielle, josta ei ollut enää paluuta. Raijan epäiltiin aluksi saaneen aivoinfarktin ja sen seurauksena tehtiin saattohoitopäätös.

Myöhemmin tehdyssä ruumiinavauksessa aivoinfarkti suljettiin pois ja ruumiissa todettiin korkeita pitoisuuksia lääkkeistä, jotka eivät kuuluneet naisen hoitoon.

- Missään nimessä ei ole ollut kyse hoidollisesta annoksesta, Vuori sanoi.

Puolustus katsoo, että Raijan kuolema oli seurausta saattohoitoon lähettämisestä. Tällöin myös morfiinin määrää lisättiin potilaalle. Vuoren mukaan myös morfiini heikentää hengitystä.

- Yhdessä ne (bentsodiatsepiini ja morfiini) ovat pahempia kuin kumpikaan erikseen.

Perushoitajaa syytetään viidestä murhasta ja kuudesta murhan yrityksestä helsinkiläisissä vanhainkodeissa, palvelutaloissa ja kotihoidossa vuosina 2004–2009. Hoitaja kiistää.

Lue myös:

    Uusimmat