Mainos

Oikeus päätti: Laukusta löytyneen kannabiskasvin oksan pätkän takia tehty poliisin kotietsintä oli laiton

Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi kaksi Sisä-Suomen poliisin tekemää kotietsintää laittomiksi.

Poliisikomisario oli helmikuussa Tampereella päättänyt tehdä kotietsinnät kahteen asuntoon huumausaineen käyttörikoksen vuoksi.

Toisessa tapauksista poliisi oli löytänyt turvallisuustarkastuksessa naisen laukun pohjalta kannabiksen jäämiä, tarkemmin ottaen ”kannabiskasvin oksan pätkän”. Nainen oli myös kertonut asunnossaan nautitun aiemmin muun muassa lakka-huumetta.

Tämän johdosta komisario päätti tehdä kotietsinnän naisen asuntoon, josta ei kuitenkaan takavarikoitu mitään.

Nainen pyysi käräjäoikeutta tutkimaan kotietsinnän laillisuuden. Oikeus katsoi, ettei naista ollut syytä epäillä huumausaineen käyttörikoksesta siinä määrin, että tapauksessa olisi edellytykset kotietsinnälle. Oikeus katsoi kotietsinnän olleen suhteellisuusperiaatteen vastainen ja naisen kotirauhaa loukatun. Nainen sai kärsimyskorvausta 500 euroa.

Sekavan miehen kotiin tehtiin etsintä

Käräjäoikeus ratkaisi myös komisarion samana päivänä tekemän kotietsinnän. Poliisi tapasi sekavan miehen, jonka poliisi epäili olevan huumeiden vaikutuksen alaisena, koska tämä ei haissut alkoholille. Mies oli kertonut kärsineensä sokeritaudin ja ottamansa lihasrelaksantin vaikutuksista.

Miehen kotiin päätettiin kuitenkin tehdä kotietsintä, jossa takavarikoitiin muutama Panacod-tabletti sekä parikymmentä doping-aineeksi luokiteltavaa lääkettä, joiden paketissa oli kyrillistä tekstiä.

Käräjäoikeus katsoi kuitenkin, että pelkästään sekava käyttäytyminen ei voi olla perusteena kotietsinnälle. Kotietsintä katsottiin suhteellisuusperiaatteen vastaiseksi, ja miehelle korvattiin 500 euroa kärsimyksestä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.