Oikeat valinnat allergiakotiin

Kuva: Lehtikuva
Allergiakodin imuriksi kannattaa valita malli, joka ei päästä pölyä poistoilmaan.
Julkaistu 14.10.2011 11:00(Päivitetty 07.03.2012 22:01)

Allergikon arjen ei tarvitse olla pelkkää siivoamista. Oikeilla valinnoilla allergiakoti pysyy kunnossa ilman ylimääräistä puunaamistakin.

Koteja kaikkiin tarpeisiin Jokakodista!

Allergiasta kärsivän ihmisen kannattaa valita kotiinsa helppohoitoisia materiaaleja ja tekstiilejä. Nukkaisia ja karvaisia kankaita on syytä välttää, ja vaihtaa pehmustettu kangassohva nahkaiseen.

Verhoissa kannattaa suosia sileäpintaisia kankaita, kuten polyesteriä tai sintsiä. Etenkin sintsin on havaittu hylkivän tehokkaasti likaa. Paperinarumatot ja bambuverhot ovat hyviä valintoja.

Pese petivaatteet

Tyynyt ja peitot kannattaa tuulettaa silloin tällöin.

Tyynyt ja peitot on hyvä vaihtaa parin vuoden välein, sillä ne keräävät pölyä ja hilsettä. Petivaatteet tulee pestä kuudessakymmenessä asteessa, tosin tehokkaalla tuulettamisellakin pärjää pitkälle.

Silittäminen ja mankelointi ehkäisevät pölyttymistä. Myös kuivausrummun käyttö on suositeltavaa. Korkealaatuinen keinokuituvanu tai vaahtomuovi allergisoivat tyynyjen höyhentäytettä vähemmän.

Allergikon kannattaa valita kotiinsa ovellisia kaappeja ja hyllyjä sekä välttää avonaisia säilytystiloja. Antibakteeristen puhdistusaineiden käyttöä ei suositella, sillä bakteerit saattavat muuttua vastustuskykyisiksi niille. Pölynimuria hankittaessa kannattaa valita malli, joka ei päästä pölyä takaisin poistoilmaan.

Muista ilmanvaihto

Luonnonkivi, lasi ja metalli sopivat rakennusmateriaaleiksi allergikon kotiin.

Rakennusmateriaalien valinnoilla voidaan hillitä allergiaoireita. Tapettien, maalien ja tasoitteiden tulisi olla M1-päästöluokiteltuja, sillä niistä ei vapaudu juurikaan päästöjä huoneilmaan. Keraaminen laatta, lasi, metalli ja luonnonkivi ovat helppohoitoisia ja sopivat allergisen asuntoon hyvin.

Ilmanvaihtoon on kiinnitettävä huomiota. Ilmastointikanavat on pidettävä puhtaana ja vaihtaa silloin tällöin ilmanvaihtoaukkojen suodattimet ja venttiilit. Sopiva kosteusprosentti kodissa on noin 25-45 prosenttia. Sisälämpötilaksi riittää parikymmentä astetta.

Teksti: Jokakoti
Kuva: Lehtikuva

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle