Oikea tapa polttaa puuta

Viime aikoina on puhuttu kovasti tulisijoista ja niiden aiheuttamista päästöistä. Suurin osa Suomen hiukkaspäästöistä lienee edelleen peräisin maan rajojen ulkopuolelta kaukokulkeumana, mutta kyllä jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa parempaan opettelemalla polttamaan puuta oikealla tavalla.

Ensinnäkin on noudatettava oman tulisijan valmistajan ohjeita, sillä siellä on tutkittu asia tarkasti - missä tulisijassa puu milläkin tavalla parhaiten palaa.

On aina poltettava vain kuivaa ja puhdasta puuta. Roskia ei polteta mieluiten ollenkaan.

Nykyohjeen mukaan puut pitäisi aina sytyttää yläpuolelta, sillä se vähentää erityisesti ensimmäisen pesällisen aiheuttamia päästöjä. Esimerkiksi erään takanvalmistajan ohjeiden mukaan puut ladotaan aina pystyyn, niillä täytetään pesästä enintään kaksi kolmasosaa ja ne sytytetään päältä.

Puut pitää polttaa kohtuullisella vedolla. Liian suuri ilmavirta jäähdyttää lämpötilaa, jonka pitää olla puhtaaksi palamiseen vähintään 800 astetta.

Palotapahtuman pitää olla rauhallinen; kituuttava nokeaa paitsi ilman, myös kanavat.

Tulisijat ovat erilaisia. Ilmaston kannalta ongelmallisimpia ovat vanhimmat. Uusissa on toteutettu nykyajan tietoa ja taitoa ja huipputeknologialla varustetuissa tuodaan toisioilma tulen yläpuolelle. Sillä tavalla palokaasut poltetaan todella puhtaiksi. Savupiipusta nousevaa savua kannattaa tarkkailla - mitä vähemmän näkyy muuta kuin vesihöyryä, sitä puhtaammin puu palaa.

Uuni on pidettävä puhtaana. Tuhkat on poistettava säännöllisesti niin pesästä kuin tuhkaluukusta ja nokikolari kutsuttava kylään vähintään kerran vuodessa.

(JKA 27.03.2005)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja