Mainos

Oderin partaat pitävät

Oderjoen partaat antoivat tänään periksi tulvivalle vedelle, mutta penkereet ehdittiin lujittaa hiekkasäkeillä ennen kuin vesi pääsi valtaamaan alaa.

Suojapato murtui 14 metrin pituudelta Eisenhüttenstadtissa Saksan ja Puolan rajalla, jossa vedenpinnan odotetaan nousevan viikonlopun sateiden johdosta vielä puolisen metriä. Eisenhüttenstadtin alueella Oder on kaikkien aikojen ennätyskorkeudessaan.

Yli 1 500 pelastustyöntekijää jatkaa edelleen työtään Saksan puolella estääkseen Saksan ja Puolan erottavan Oderjoen suojapatojen murtumisen.

Brandenburgin osavaltion ympäristöministeri Matthias Platzeck kertoi eilen, että suunnitelmat on tehty alueen asukkaiden mahdollista evakuointia varten. Saksan liittokanslerin Helmut Kohlin oli määrä vierailla alueella tänään.

Tshekissä vaaran ennustetaan olevan ohi

Tshekin tasavallassa tulvahälytykset olivat vielä paikoin voimassa ja patoja vahvistettiin vedentulon varalta, mutta suurtulvan vaara alkoi jo väistyä. Hälytystilassa olivat vielä Itä-Tshekin alueet Moravajoen ympäristössä.

Otrokovicen kaupungissa satoja ihmisiä evakuoitiin sen jälkeen, kun Moravajoen tulvinta muodosti 30 kilometrin pituisen järven kaupungin ulkopuolelle. Myös Otrokovicessa tilanne näytti tasaantuvan.

Tilanne oli kriittinen myös Olomoucin kaupungissa, jossa Morava pysyi uomassaan juuri ja juuri. Sateet ja tulvat ovat hukuttaneet Tshekin tasavallassa viitisenkymmentä ihmistä kahden viikon aikana ja kolmannes maasta on veden vallassa.

Puolan pääministeri pyysi anteeksi sanojaan

Puolan pääministeri Wlodzimierz Cimoszewicz pyysi tänään anteeksi tulvauhreja loukannutta tokaisuaan. Alkukuusta pääministeri moitti tulvan uhreiksi joutuneita puolalaisia siitä, etteivät nämä olleet ymmärtäneet vakuuttaa omaisuuttaan veden varalta.

Pääministerin lausuntoa on arvosteltu laajalti ja sen on ennustettu vaikuttavan syyskuussa pidettävien vaalien tuloksiin. Puolan hallitusta on myös syytetty siitä, ettei se reagoinut tulviin kyllin nopeasti.

Sittemmin hallitus on ryhtynyt pikaisiin toimiin: tulvasta kärsineille talouksille on alettu jakaa raha-avustuksia ja maanviljelijöille on luvattu tonni viljansiementä kutakin tulvan alle jäänyttä peltohehtaaria kohden.

Puolassa tulvat ovat tähän mennessä surmanneet ainakin 60 ihmistä ja vesi on peittänyt alleen tuhansia kyliä ja pikkukaupunkeja. Tänään myös Puolassa tulviminen alkoi osoittaa laantumisen merkkejä.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.