Mainos

Nyt on oikea aika poistattaa lumi katolta

Katoille on Etelä-Suomessa kertynyt jo niin paljon lunta, että se olisi Kiinteistöliiton päälakimies Anu Kärkkäisen mukaan syytä poistattaa sieltä viipymättä.

– Lumet on syytä pudottaa mieluummin liian aikaisin, kuin liian myöhään. Esimerkiksi Helsingissä katoilla oleva lumikuorma on jo vaarassa pudota itsekseen. Lisäksi on mahdollista, että lumen sulaessa erityisesti peltikattojen raoista voi päästä vettä talojen rakenteisiin.

Kärkkäinen tarkentaa, että puhdistustöihin ei kannata lähteä itse, vaan tehtävään tulee palkata huolella valittu ammattilainen. Osaavan ja kokeneen tekijän löytämistä hankaloittaa se, että alalla on paljon uusia toimijoita.

Katolle ei saa Kärkkäisen mukaan missään nimessä kivuta ilman turvavaljaita. Hän sanoo, että on tärkeää myös varmistaa, että palkattavalta löytyy toimialaan liittyvä vastuuvakuutus, joka korvaa mahdolliset katolle tai esimerkiksi autoille aiheutuvat vahingot.

– Jos lumi putoaa itsestään, niin kiinteistön omistaja on yleensä korvausvastuussa. On kuitenkin mahdollista, että lumenpudotustarpeen tarkkailu on siirretty huoltoyhtiölle. Silloin on selvitettävä, onko se laiminlyönyt velvoitteensa, Kärkkäinen kertoo.

Kiinteistöliitto patistaa kaupunkeja järjestämään pikaisesti ylimääräistä pysäköintitilaa, jotta teiden reunat vapautuisivat lumenpudotusta ja katujen puhdistamista varten.

Kärkkäinen muistelee, että joulu- ja tammikuu ovat aiempina vuosina olleet kattoja puhdistaville yrityksille kiireistä aikaa.

– Viime vuonna tuli runsaasti lunta samaan aikaa kuin nyt ja sitten tammikuussa sattui paljon vahinkoja ihmisten kiipeillessä itse katoille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.