Mainos

Nuuskasta suuremmat haitat nuorille kuin aikuisille

Syöpäjärjestöt ovat huolissaan nuuskan yleistymisestä nuorten keskuudessa. Nuuska sisältää useita syöpää aiheuttavia aineita, raskasmetalleja ja jopa 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin savukkeet.

Nuuskan myrkylliset aineet imeytyvät verenkiertoon suun limakalvon kautta ja nuuskaaminen saattaakin olla haitallisempaa nuorille, joilla on herkemmät ikenet kuin aikuisilla, arvelee ylilääkäri Matti Rautalahti Syöpäjärjestöistä.

Syöpäjärjestöissä huolta aiheuttaa väitteet, joiden mukaan nuuska olisi haitattomampaa. Nuuskan korkea nikotiinipitoisuus aiheuttaa riippuvuuden nopeasti ja nuuskaamisesta irti pääsy on jopa vaikeampaa kuin savukkeiden polton lopettaminen, arvelee Rautalahti.

Nuuskaaminen on Suomessa yleistynyt nuorison keskuudessa, vaikka nuuskan myynti on meillä kielletty. Viime vuonna jo 12 prosenttia 15-24-vuotiaista nuuskasi satunnaisesti tai päivittäin. Nuuska on myrkkyseos, joka valmistetaan kosteasta raakatupakasta.

Nuuskasta löytyy jopa 2500 kemiallista yhdistettä, joista osa on tunnettuja syöpää aiheuttavia aineita. Se sisältää myös huomattavia määriä raskasmetalleja, kuten lyijyä ja kadmiumia sekä jäänteitä useista myrkyllisistä kasvinsuojeluaineista.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.