Nuorten Leijonien tuleva päävalmentaja jatkoi töitään Venäjällä, vaikka Ukrainassa sodittiin – "Lähdin kuitenkin pois, kun pelit oli pelattu"

Suomen jääkiekkoliitto tiedotti tiistaina, että Antti Pennasen seuraaja Nuorten Leijonien päävalmentajana on viisi kautta KHL:ssä aiemmin valmentanut Tomi Lämsä. Ukrainan sodan alkaessa Salavat Julajev Ufan päävalmentajana toiminut Lämsä kertoi MTV Urheilulle ajatuksiaan uudesta tehtävästä ja kokemuksistaan Venäjällä.

Pennanen tulee toimimaan alle 20-vuotiaiden joukkueen päävalmentajan vielä elokuulle siirretyt MM-kisat. Sen jälkeen tehtävän ottaa Lämsä, jonka sopimus kestää vuoden 2024 kevääseen saakka. Lämsä odottaa innokkaana uutta pestiään.

– Mielenkiinnolla ja uutena haasteena. Silloin kymmenkunta vuotta sitten aloitin -96-ikäluokan kanssa ja vedin yhden vuoden heitä ennen kuin lähdin Jokereihin päävalmentajaksi. Silloin ollut ensimmäisen kerran maajoukkuetoiminnassa ja tein sitä seurajoukkueen ohella. Nyt sitten päätoimisesti, niin tämä on vähän erilainen kuvio ja luulen, että tämä on tähän väliin oikein hyvä ja mieluisa, Lämsä sanoo.

– Erilainen rytmi tulee alkuun ja pääsee näkemään kotimaisia liigajoukkueita, otteluita, harjoittelua ja pelaajia paljon enemmän. Ei vain oman joukkueen sisällä tarkkailutehtävissä. Toisenlainen kulma valmennukseen, mutta erittäin mielenkiintoinen, Lämsä toteaa.

42-vuotias Lämsä toimi päävalmentajan tehtävissä ennen ulkomaille siirtymistä Jokerien ja Pelicansin liigajoukkueissa. Ufassa Lämsä oli ensimmäiset kolme kautta apuvalmentajana ja viimeiset kaksi kautta päävalmentajana.

– Varmasti opettavainen kokemus. Työskenteleminen huippusarjassa huippupelaajien kanssa ja tuollaisessa kulttuurissa vieraalla kielellä, niin onhan se kova haaste ja varmasti tarttui paljon oppia puseroon. Nyt on taas mukava hyvillä mielin palata Suomeen, Lämsä summaa.

"Nuorallatanssimista"

Lämsän arki muuttui radikaalisti, kun Venäjä hyökkäsi 24. helmikuuta Ukrainaan.

– Se teki kaikesta entistä vaikeampaa. Totta kai se on sellaista nuorallatanssimista sen jälkeen se aika. Pääsin kuitenkin hyvin sieltä Suomeen ja sinänsä kaikki päättyi hyvin. 

Päätös lähtemisestä oli Lämsälle helppo tehtävä.

– Ehdottomasti. Salavat Julajev tarjosi sopimusta, mutta päätös oli jo siinä vaiheessa tehty, että en missään nimessä tässä tilanteessa pysty siellä jatkamaan. 

Venäjä suljettiin hyökkäyksen myötä suurimmilta osin kansainvälisestä urheilusta ja samalla monet ulkomaalaiset urheilijat lähtivät pois Venäjältä. Lämsä ei jättänyt heti seuraansa sodan syttyessä, mutta hän muistuttaa, että maasta lähteminen ei ollut helppoa.

– Sanotaan näin, että oltiin ihan loppukaudessa ja siinä oli käytännössä ihan hetki jäljellä. Sieltä lähteminen päävalmentajan tehtävistä ei ole ihan yksinkertainen asia. Siinä on monta kulmaa, joita tulee esiin. Lähdin kesken sopimuskauden. Siellä olisi ollut vielä paljon töitä. Lähdin kuitenkin pois, kun pelit oli pelattu. Olen todella tyytyväinen, että pääsin onnellisesti ja hyvin pois sieltä, Lämsä kertoo.

– Siinä on monta asiaa, joita tulee ja varsinkin, kun päävalmentajasopimukset ovat erilaisia kuin pelaajien sopimukset. Siinä on monta tasoa, jotka tulee huomioida ja ennen kaikkea, että sieltä pääsee pois. Se ei ole sellaista, että käyt ilmoittamassa lähteväsi. Ne ovat pitkiä tarinoita, Lämsä jatkaa.

Nyt keskittyminen on täysin tulevaisuudessa ja uudessa projektissa. 

– Se mitä olen ollut siellä, niin kovasti saanut oppia ja kehittynyt varmasti ihmisenä sekä valmentajana ja se pitää ottaa mukaan ja pyrkiä nyt auttamaan näitä alle 20-vuotiaita pelaajia ja suomalaista jääkiekkoa, Lämsä päättää.

Katso alla olevalta videolta Nuorten Leijonien nykyisen päävalmentajan Antti Pennasen analyysi siitä, mitä suomalaisessa jääkiekossa tehdään hyvin.

Lue myös:

    Uusimmat