Mainos

Nuorisotyöttömyyden kasvu näkyy näissä kunnissa – jopa kolmasosa nuorista työttömänä

Suomen kunnista korkeinta nuorisotyöttömyys on Rautjärvellä, jossa 33 prosenttia 18–24-vuotiaasta työvoimasta on työttömänä.

Katso kartasta, millainen nuorisotyöttömyystilanne on kunnassasi. Kunnan väri on sitä tummempi, mitä suurempi osuus 18–24-vuotiaasta työvoimasta on työttömänä. Työvoima on työssä olevien ja työttömien summa. Lähde: THL:n Sotkanet-tilastopalvelu.

Luvut ovat korkeita myös Kemijärvellä, Kemijärvellä, Äänekoskella sekä Paltamossa. Tiedot ovat peräisin Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) tilastoista vuodelta 2014.

Koko maan nuorisotyöttömyysaste on 16 prosenttia.

Matalimmat nuorisotyöttömyysluvut ovat Ahvenanmaan kunnissa. Muita matalimpien lukujen kuntia ovat Pohjanmaan Pedersöre, Luoto, Närpiö sekä Uusikaarlepyy.

Nuorisotyöttömyys lisää syrjäytymisen riskiä

Työttömänä pidetään työnhakijaa, joka ei ole työsuhteessa, työllisty päätoimisesti yritystoiminnassa tai omassa työssään tai ole päätoiminen opiskelija.

Työttömänä pidetään myös työsuhteessa olevaa lomautettua tai jonka säännöllinen viikoittainen työskentelyaika on alle 4 tuntia.

Rautjärven talouspäällikkö Paula Hinkkanen kertoo nuorison työttömyyden johtuvan kunnassa paljolti saamatta jääneistä jatkokoulutuspaikoista.

– Tietysti työpaikkojakaan ei ole pilvin pimein tarjolla, ainakaan moneen muuhun paikkaan verrattuna. Jos nuori ei halua muuttaa kotoa tai paikkakunnalta, ei työpaikkaa helposti löydä, Hinkkanen kertoo.

Nuorisotyöttömiä ei ole määrällisesti paljon, mutta pienessä kunnassa määrä on suhteellisesti suuri. Taloudellisesti asia onkin merkittävä ja ollut esillä paikallisessa päätöksenteossa.

– Syrjäytymisen ehkäisemiseksi sekä kunta että pankki tarjosivat muun muassa kesätöitä nuorille, Hinkkanen kertoo. 

Kunnat, joissa korkein 18–24-vuotiaiden nuorisotyöttömyys 2014
KuntaNuorisotyöttömien osuus ikäluokan työvoimasta
Rautjärvi33%
Kemijärvi32,7%
Äänekoski32,5%
Paltamo31,7%
Kemi31%
Lieksa30,8%
Puolanka30,5%
Kustavi30%
Keminmaa29,4%
Ii29,2%
Tohmajärvi28,6%
Oulainen28,3%
Varkaus27%
Kivijärvi26,9%
Valkeakoski26,9%
Jämsä26,6%
Imatra26,3%
Kajaani26,3%
Hirvensalmi26,1%
Kuusamo26,1%


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.