Mainos

Nuorille oma vieroitusklinikka

Nuorille huumeongelmaisille halutaan perustaa oma vieroitusklinikka, jota varten aloitetaan kuun lopulla valtakunnallinen keräyskampanja.

Uudessa Elämä katkolla -kampanjassa kerätään rahaa nuorille tarkoitetun huumehoidon tutkimus- ja kehittämisyksikön perustamiseksi. Yksikössä annettaisiin yksilöllistä hoitoa alle 20-vuotiaille.

-Tällä hetkellä isommissa kaupungeissa ovat hoitojonot erittäin pitkät, sanoi HYKS:in professori Mikko Salaspuro päihdetieteen tutkimusyksikkö Biomedicumista.

Salaspuron mukaan puhutaan jopa vuoden hoitojonoista, eikä nuoriin erikoistuneita paikkoja juuri ole olemassa. Syrjäytymisen ehkäisemisessä merkittävää on kuitenkin juuri hoitoon pääsyn nopeus.

Nuoret ovat Salaspuron mukaan erityisryhmä, joka hakeutuu muita heikommin hoitoon. Erillistä hoitopaikkaa puoltaisi sekin, etteivät nuoret kohtaisi siellä vanhempia ja pidemmälle edenneitä huumeiden käyttäjiä.

-Toisaalta olisi hyvä olla hoitopaikka, johon voisi hakeutua hyvin matalalla kynnyksellä, Salaspuro jatkoi.

Alustavien arvioiden mukaan uuden avohoitoyksikön pyörittämiseen tarvittaisiin ensimmäisenä vuotena 1,5 miljoonaa markkaa (0,25 miljoonaa euroa).

-Jatkossa olisi tietenkin toivottavaa, että esimerkiksi kunnat lähtisivät myös käyttämään tällaista hoitopaikkaa ja hankkisivat sieltä ostopalveluja, Salaspuro sanoi.

Käyttö lisääntyy

Nuorten huumeiden käyttö ja huumekuolemat ovat lisääntyneet huolestuttavasti. Esimerkiksi vuonna 1999 huumausainerikoksista epäillyistä ja heroiinimyrkytykseen kuolleista oli noin puolet alle 25-vuotiaita. Luvut selviävät Stakesin Huumausainetilanne Suomessa 2000 -raportista.

Nuorten huumeongelmallisten keskuudessa ovat yleisiä myös psykiatriset sairaudet. Perustettavalla klinikalla olisikin mahdollista tavata lääkäri, terapeutti ja sosiaalityöntekijä samalla kertaa.

-Nuorella pitää olla tukeva verkosto mukana, Salaspuro korosti. Hän pitääkin perheiden asemaa keskeisenä hoidon kannalta.

-Usein asenteet ovat aika negatiivisia huumeongelmaisiin, eikä tiedetä, kuinka kurjassa asemassa nämä henkilöt ja heidän perheensä itse asiassa ovat, Salaspuro totesi. Hän toivoikin keräyksen myötä myönteisempää suhtautumista koko asiaan.

Keräys kestää vuoden ja sen pääjärjestäjänä on Mielenterveysseura. Aloite kampanjaan tuli Yle:n TV1:ltä, joka avaa keräyksen ensi keskiviikkona 24. lokakuuta huumekeskusteluillalla. Asiantuntijoiden lisäksi ohjelmassa esiintyy myös useita suomalaismuusikoita.

Huumeillan järjestäjät toivovat, että yläasteen opettajat ja oppilaat katselisivat ohjelman yhdessä oppilaiden vanhempien kanssa ja keskustelevat sen jälkeen asiasta. Samana päivänä vietetään valtakunnallista huumetyön iltaa, jonka yhteydessä muistetaan nuoria huumeiden uhreja Helsingin tuomiokirkossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.