Nuorilla hengenvaarallinen villitys – jyväskyläläisseura aikoo estää luvattomuudet Matti Nykäsen mäessä

Suomalainen elää vaikeita aikoja –"Kalkkiviivoilla ollaan" 2:16

Jyväskyläläisten nuorten keskuudessa on kasvattanut suosiotaan luvaton villitys nousta yöaikaan Matti Nykäsen mäen mäkitorniin. Tornissa otetaan usein kuvia temppuilusta.

Videolla asiaa mäkihypyn haasteista.

Laajavuoressa sijaitsevaan suljettuun mäkitorniin kiipeäminen on luvatonta, mutta varsinkin tänä kesänä se on yleistynyt huolestuttavan paljon.

– Juuri katselin valvontakameratallenteita, ja kyllä torniin kiipeämisestä on tullut jokaöinen juttu. Yksi tai useampia porukoita siellä on joka yö, sanoo Jyväskylän Hiihtoseuran puheenjohtaja Pasi Sajasalo.

– Nämä ovat äärimmäisiä esimerkkejä, miten ajattelematonta nuoriso voi olla. Siellä nuori nainen kieppuu kaiteella 50 metrin korkeudessa. Siitä pieni horjahdus ja avot, Sajasalo pyörittää päätään.

Sajasalon mukaan nuoret käyttävät mäkitornissa myös päihteitä, mikä tekee toiminnasta entistä vaarallisempaa. Lisäksi seuraväki on jokseenkin turhautunut siivoamaan käytännössä joka päivä alueelle heitettyjä roskia ja romuja.

Aiemminkin Matti Nykäsen nimikkotorniin on kiipeilty, mutta tänä kesänä ilmiö on räjähtänyt käsiin.

– Se liittyy varmaan someaikaan. Kuvaaminen tuntuu olevan se juttu. Siellä tytöt ottavat vuorotellen toisistaan kuvia, Sajasalo sanoo.

Tyttöjäkö on liikkeellä enimmäkseen?

– Ehkä vähän enemmän tyttöjä, mutta on paljon poikiakin. Somekuvaaminen on enemmän tyttöjen juttu. Onhan torni houkutteleva paikka siihen, mutta luvatonta se on, Sajasalo sanoo.

Viime vuosina mäkitorneissa on Suomessa sattunut useampia kuolemantapauksia, jotka ovat liittyneet luvattomiin alueella oleskeluun. Jyväskylän Hiihtoseura aikoo Sajasalon mukaan puuttua asiaan jatkossa tiukemmin – ennen kuin mitään vakavaa sattuu. Lukossa olevat portit eivät ole toimintaa estäneet.

– Ainoa keino on se, että kulku mäkitorniin estetään lain sallimin keinoin, Sajasalo linjaa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Keskisuomalainen.

Lue myös:

    Uusimmat