Mainos

Nuoret surffailevat ilman valvontaa

Peräti 72 prosenttia koululaisista käyttää Internetiä yksin, ilman vanhempien valvontaa. Valittujen Palojen ja Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) toteuttaman tutkimuksen mukaan vain prosentti koululaisista surffailee verkossa vanhempiensa kanssa. Tutkimus esitellään Valittujen Palojen helmikuun numerossa.

Tutkimuksen mukaan monet nuoret ovat yllättyneet ikävästi seikkaillessaan netissä. 44 prosenttia koululaisista on käynyt verkkosivuilla, joille niiden ylläpitäjä on asettanut alaikärajan. Useampi kuin joka kolmas on käynyt sivuilla, joita he eivät usko vanhempiensa hyväksyvän. Yhdeksän prosenttia koululaisista on kertoo käyneensä seksisivuilla, ja 19 prosenttia vastaajista on käynyt sivuilla, joiden sisältö on järkyttänyt heitä.

Valittujen Palojen haastatteleman MLL:n lapsiasiamies Helena Molanderin mielestä vanhemmilla on harhakuva lastensa osaamisesta ja ymmärryksestä.

-Nuoret ehkä osaavat käyttää tietokonetta vanhempiansa paremmin, mutta he eivät ole kypsiä hallitsemaan saati ymmärtämään Internetin sisältöä, sanoo Molander.

Chattailija ahdistelee nimimerkin suojasta

Myös nuorten suosimassa chatissa eli verkkokeskustelussa piilee vaaransa. 42 prosenttia tytöistä ja 17 prosenttia pojista harrastaa chattailua. Nuorten käyttämissä keskusteluryhmissä pyörii kuitenkin mukana myös aikuisia, jotka nimimerkin turvin pyrkivät tekemään lähempää tuttavuutta nuoriin ja jopa ahdistelemaan heitä.

-Lainsäätäjien velvollisuus on järjestää alaikäisille mahdollisimman vahva suoja ahdistelijoita vastaan Internetissäkin, sanoo Helena Molander. Hänen mielestään lapsille pitäisi iskostaa, ettei nettituttavuuksille saa koskaan paljastaa omia henkilötietojaan.

Valittujen Palojen ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton toteuttamaan kyselyyn vastasi 1002 peruskoulun yläasteen, lukion ja muiden oppilaitosten oppilasta. Kysely tehtiin kouluissa lokakuussa 2000.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.