Nuoren naisen kaksioon raikkaita yksityiskohtia ja viitteitä 1950-luvulle

Muutoksen suunnittelu Helena Karihtala

KUVA: Ennen muutosta

Viehättävä ja hyvin remontoitu kaksio on saanut uuden asukkaan. Nuori nainen on muuttanut asuntoon jo kesällä, mutta muuttolaatikot ovat edelleen purkamatta. Ongelma on ollut se, ettei hän ole halunnut tehdä virhehankintoja huonekalujen suhteen.

KUVA: Ennen muutosta

Asukas pitää monenlaisista sisustustyyleistä ja siksi linjanveto kokonaisuuden luomiseksi on koettu ylivoimaiseksi toteuttaa. Tyyleistä, joista hän mm. pitää on itämainen sisustustyyli, 50-luvun klassikot, kristallivalaisimet ja selkeät, viileät värit.

KUVA: Ennen muutosta

Tällä hetkellä koti on sisutettu lähinnä ystävältä lainassa olevilla huonekaluilla. Hetekasängyllä nukutut yöt ovat alkaneet jo kyllästyttämään ja yöpöytänä toimii kannellinen pyykkikori. Makuuhuoneessa ei ole lainkaan verhoja, joten jonkinlainen näkösuoja olisi hyvä saada. Olohuoneen sohva on kannettu sisään, muttei siinä jostain syystä tule istuskeltua. Ruokapöytä on vanha, mutta mieluinen, samoin kuin valkoiset pinnatuolit. Mieluisa huonekalu on myös matala nojatuoli, jonka verhous vähän kyllä jo repsottaa. Tunnearvoa on myös pienessä kristallivalaisimessa. Hankinnan edessä on sänky, työpiste, isompi ruokapöytä, mahdollisesti uusi sohva, sekä uudet valaisimet. Tv-taso olisi hyvä olla sekä paikka laatikoissa lojuville kirjoille.

Muutoksessa tähän kotiin saatiin kiva sekoitus erilaisia ja erihintaisia asioita. Hankintapaikkoina on ollut niin kierrätyskeskus, Ikea, kirpputorit kuin designliikkeetkin. Kokonaisuus on tehty yhdistelemällä eri tyylejä keskenään. Asukkaan toivoma 50-luku ei näy täällä kaikkein tyypillisimmillään, silti täältä löytyy 50-luvun henkeä mutta ehkä totuttua modernimpina.

Ruokapöytä on Ilmari Tapiovaaran 50-luvulla suunnittelema, nyt uustuotantona valmistettu Kiki-pöytä. Ruokapöydän ympärille löytyi sattumalta samanlaisia pinnatuoleja kuin vanhatkin olivat. Nämä olivat kierrätyskeskuksen ulko-oven luona ja tarjottiin vielä ilmaiseksi. Uuden maalipinnan ne kuitenkin ovat saaneet. Pöydän yläpuolella oleva, pehmeän valon antava opaalilasivalaisin on myös 50-luvun tuote. Pöydän kattaus on toteutettu eri tyylejä sekoittaen.

Pitkälle seinustalle hankittiin matala säilytystaso, jonne kirjat ja muu pikkutavara on kätketty. Yläpuolella on Lack-hylly sekä liukuovellinen seinävitriini. Linjakkaan säilytystason päällä koristeellinen valaisin pääsee hyvin oikeuksiinsa. Televisio siirtyi makuuhuoneeseen.

Sohva on myös uusittu. Tämä uusi hankinta on selkänojaltaan matalampi, joten se sopii hyvin matalien ikkunoiden eteen. Sohva on myös aikaisempaa leveämpi. Hillityn väriselle sohvalle laitettiin rohkeakuosisia koristetyynyjä.

Aikaisemmin ruokapöytänä toiminut pikkupöytä sai uuden elämän työpöytänä ja se sijoitettiin ikkunakulmaukseen. Työtuoliksi hankittiin 50-luvun klassikko, Eero Saarisen suunnittelema Tulppaani-tuoli, jossa on pyörivä istuinosa.

Eteisessä seisova vanha lipasto on edullinen löytö kierrätyskeskuksesta. Lipaston päällä on moderni Tupla Kupla-valaisin ja sen yläpuolella oleva kaunis peili on matkamuisto Sydneyn pelastusarmeijan kirpputorilta.

Aikaisemmin olohuoneessa ollut vanha nojatuoli sai uuden paikan makuuhuoneesta, se toimii nyt tv-tuolina. Television alla oleva pöytä on kierrätyskeskuksen 5 euron löytö jonka kansilevy on käsitelty valkoiseksi.

Uusi sänky on hankittu pitkäaikaiseksi kumppaniksi. Leveyttä on nyt reilusti yhdelle ihmiselle, mutta eihän sitä koskaan tiedä mikä tilanne on tulevaisuudessa. Huoneeseen ei haluttu perinteistä sängynpäätyä, joten jotain erilaista piti keksiä. Päätynä toimii nyt paperihiutaleista koottu seinävaate, jonka taakse on asetettu pinkki kangas. Näin hiutaleiden kuviot tulevat paremmin esiin ja pinkki väri yhdistyy myös uuteen sängyn peitteeseen sekä vaaleanpunaiseksi maalattuun pinnatuoliin. Tuoli toimii yöpöytänä ja tarvittaessa myös lisätuolina.

Makuuhuoneen ikkunaan asennettiin samanlaiset sälekaihtimet kuin olohuoneessakin jo oli ja keveät valoverhot ovat peruja asukkaan lapsuudenkodista.

Tuotetiedot:

OLOHUONE JA RUOKAILUTILA

Ruokapöytä: Kiki-ruokapöytä, kansi valkoista korkeapainelaminaattia.
Design, Ilmari Tapiovaara 1959 Mitat 1600 x 900. Hinta 1080,-
Aero , Yrjönkatu 8, 00120 Helsinki p. 09-6802185
www.aerodesignfurniture.fi

Pinnatuolit: 3 kpl pinnatuoleja löytyi Kierrätyskeskuksesta. Kaksi maalattiin
valkoiseksi ja yksi vaaleanpunaiseksi. Tuolien hinta 0,- + maali

Sohva: Novello-sohva löytyi Sotkan outlet-myynnistä. Mallisohvan hinta 350,-

Sohvatyynyt: Musta-valkoinen Dalia-tyyny 40 x 40 ,Hinta 76,-
Vaalenapunainen Emme-tyyny 50,-
Skanno, Porkkalankatu 13 G, Helsinki
www.skanno.fi

Kattovalaisin: Ruokapöydän päällä Olucenin Drop-valaisin, design Tito Agnoli 1954.
Varjostin opaalilasia. Hinta 380,-
Aero , Yrjönkatu 8, 00120 Helsinki, p. 09-6802185
www.aerodesignfurniture.fi

Tupla-kupla-valaisin: Eero Aarnion v. 2001 suunnittelema Double Bubble-pöytävalaisin, keskikoko.
Aero , Yrjönkatu 8, 00120 Helsinki, p. 09-6802185
www.aerodesignfurniture.fi

Olohuoneen taso: Ikean Bestå-taso tehtiin kahdesta osasta, yhden hinta 45,-
Ovet Bestå-Vara, 7,- kpl Yläosassa Grimle-lasivitriini: 69,- sekä Lack-hylly.
www.ikea.fi

Tason päällä oleva valaisin: Roosan värinen Et Voila-pöytävalaisin, Hinta 525,-
Skanno, Porkkalankatu 13 G, Helsinki
www.skanno.fi

Eteisen lipasto: Vanha lipasto löytyi Kierrätyskeskuksesta hintaan 85,-

Eteisen peili: Matkamuisto Sydneyn Pelastusarmeijan kirpputorilta

Työtuoli: Eero Saarisen vuonna 1956 suunnittelema Tulppaani-tuoli, jossa
pyörivä ja pehmustettu istuinosa. Hinta 1226,-
Artek, Eteläesplanadi 18
www.artek.fi

MAKUUHUONE

Sänky: Unikulma Oy, www.unikulma.fi

Sängyn peite: Missonin Hugh –päiväpeite 230 x 270 cm. Hinta 525,-
Skanno, Porkkalankatu 13 G, 0 Helsinki
www.skanno.fi

Koristetyynyt: Misssonin valikoimista. Hinnat alk. 39,-
Skanno, Porkkalankatu 13 G, Helsinki www.skanno.fi

Sängyn pääty: Paperinen Woodnostesin Flake-lumihiutale-kokonaisuus.
Yhdessä paketissa 160 hiutaletta. Hinta 130,-

Taustakangas: pinkki Husaari-kangas. Hinta 17,-/
Artek, Eteläesplanadi 18, www.artek.fi

Tv / sivupöytä: Neliön muotoinen sivupöytä löytyi Kierrätyskeskuksesta hintaan 5,-

Sälekaihtimet: Alumiiniset 1,6 m leveät kaihtimet sekä verhokiskot hankittiin
Decoramasta.
www.decorama.fi

(T.i.l.a. 7.3.2007)

Lue myös:

    Uusimmat