Mainos

Nova-juttuja käräjöitiin koko syksy ja talvi – katso lopputulos

Nova-johtajat Arto Merisalo ja Tapani Yli-Saunamäki olivat tuttu näky Helsingin käräjäoikeudessa viime syksynä ja talvena. Kaikkiaan oikeudessa käsiteltiin neljää Nova-yhtiöiden taloussotkuihin liittyvää juttua.

Sekä Arto Merisalo että Tapani Yli-Saunamäki tuomittiin kaikissa neljässä Nova jutussa. Vankeustuomiot tulivat muun muassa törkeästä lahjuksen antamisesta, velallisen epärehellisyydestä ja kirjanpidosta.

Oikeus langetti Merisalolle kuusi vuotta ja Tapani Yli-Saunamäkelle kolme ja puoli vuotta ehdotonta vankeutta. Merisalo tuomittiin lisäksi seitsemäksi ja Yli-Saunamäki viideksi vuodeksi liiketoimintakieltoon. Vahingonkorvauksia jutussa lankesi miljoonia euroja.

Nova-yhtiöiden taloussotkut

Oikeus katsoi, että Nova-yhtiöiden holtittomalla rahankäytöllä aiheutettiin Nova-yhtiöiden velkojille noin viiden miljoonan euron vahingot. Yhtiö lainasi rahaa lähipiirilleen ja yhteisölleen sekä vaalirahoitukseen.

Jutussa Nova Groupin toimitusjohtaja (v. 2006 asti) Pauli Hakala tuomittiin neljän vuoden ehdottomaan vankeuteen ja seitsemäksi vuodeksi liiketoimintakieltoon.

Entinen Nova Groupin ja Nova kiinteistökehityksen hallituksen puheenjohtaja Aija Merisalo sai kolmen vuoden ehdottoman vankeustuomion ja liiketoimintakieltoa viisi vuotta.

Ehdottoman kahden ja puolen vuoden vankeustuomion sai myös Pasi Hakala, Nova Groupin osaomistaja. Hakalalle lankesi lisäksi viisi vuotta liiketoimintakieltoa.

Kaksi muuta Nova-vaikuttajaa tuomittiin vuoden ja puolentoista vuoden mittaisiin ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.

Kanervan 60-vuotisjuhlat

Kokoomuksen kansanedustaja Ilkka Kanerva sai liikemiehiltä vaalitukea ja rahaa syntymäpäiväjuhliensa järjestelyyn. Oikeuden mukaan mitä ilmeisimmin siksi, että hänellä oli vaikutusvaltaa kaava-asioihin muun muassa Varsinais-Suomen liiton puheenjohtajana.

Oikeuden Kanervalle langettama tuomio oli 1 vuotta 3 kuukautta ehdollista vankeutta törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Liikemies Toivo Sukari tuki Kanervan vaalikampanjaa ja syntymäpäiviä. Sukari tuomittiin kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä lahjuksen antamisesta.

Kauppakeisari Kyösti Kakkosen syyte törkeästä lahjuksen antamisesta hylättiin.

KMS:n nukkehallitus

Nova Group jakoi Kehittyvien Maakuntien Suomi -yhdistyksen kautta vaalirahaa eduskuntavaaleissa 2007 noin 150 000 euroa. Tuomio tuli, koska todellista valtaa käyttäneet eivät näkyneet virallisessa rekisterissä.

Keskustan vaalisuunnittelija Lasse Kontiola ja KMS:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Lind tuomittiin sakkorangaistuksiin.

Rovaniemen Kelkkatehdas

Nova-miehet pyrkivät vauhdittamaan kelkkatehdashankettaan rahoittamalla kaupunginhallituksen puheenjohtajaa Ari Ruotsalaista eduskuntavaaleissa.

Ari Ruotsalainen tuomittiin kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeuteen lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.