Mainos

"Nousu maan pinnalle voi olla uskonnollinen kokemus"

Psykologi Lasse Nurmi arvioi Huomenta Suomessa, että ensimmäisten kaivosmiesten vaitonaisuus onnistuneiden nousujen jälkeen on järkevää ja suunniteltua. Miehet eivät anna haastatteluja toimittajille heti nostojen jälkeen, vaan he ovat keskittyneet läheistensä tervehtimiseen.

- Uskon, että asiantuntijat ovat neuvoneet, ettei tilannetta kannata kommentoida heti. Se on mielestäni hyvä juttu. Kannattaa ensin arvioida kokonaistilanne ja pelastetun kunto.

Vaikka ensimmäisten kaivosmiesten nostot ovat sujuneet hyvin, saattaa tilanne monen muun kohdalla Nurmen mukaan olla hankalampi.

- Vaikka kaikki ovat kaivosmiehiä, saattaa ahtaan paikan kammo iskeä yllättäen. Jos nousu pelottaa, on asiantuntijoilla lääkkeet tähän, Nurmi uskoo.

Myös riskienhallintapäällikkö Simo Wecksten Helsingin pelastuslaitokselta arvioi, että kaivokseen lasketulla pelastushenkilöstöllä on tärkeä rooli rohkaisussa.

- Ratkaisevin hetki on se, kun kapseliin on astuttava. Mielestäni on hyvä, että kokeneimmat lähetettiin matkaan ensin. Nyt muut saavat onnistumisen tunteita ja luottavat, että homma pelaa kunnolla.

Asiantuntijoiden mukaan operaatio on sujunut teknisesti erinomaisesti.

- Vakuuttavaa työtä insinöörit ovat tehneet ja hyvin on järjestelmä toiminut, Wecksten sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että vielä on liian aikaista huokaista helpotuksesta.

"Uusi elämä koittaa"

Lasse Nurmen mielestä kaivoksesta nouseminen saattaa olla miehille lähes uskonnollinen kokemus.

- Luulisi, että tuossa kohtaa uuden elämän alku koittaa. Kokemus saattaa olla jopa uskonnollinen. Uusi elämä alkaa, kun maanpinnalle saavutaan, Nurmi uskoo.

Ensiksi miehet joutuvat Nurmen mukaan kamppailemaan post-traumaattisen stressin oireiden kanssa. Nurmi myös arvelee, että miesten arvomaailma muuttuu radikaalisti. Kuinka miesten elämä tästä jatkuu, sitä on Nurmen mukaan hankala arvioida.

- Monenlaisia vaihtoehtoja on. Elämä voi palautua melko normaaliin uomiin, voi olla, että miehet menevät jopa takaisin kaivokseen töihin. Näin on käynyt aikaisemminkin. Riippuu aivan siitä, miten julkisuus riepottelee heitä ja kuinka he itse siihen suhtautuvat.

(MTV3)

Katso Lasse Nurmen ja Simo Weckstenin haastattelu: (Huomenta Suomi 13.10.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.