Mainos

Notre Damen tulipalo on saatu kokonaan sammutettua – sammutustöissä loukkaantui kolme ihmistä

0:30

Notre Damen katedraalin tulipalo Pariisissa on saatu kokonaan sammutettua. Asiasta kertoi Pariisin palokunnan tiedottaja Suomen aikaa aamupäivällä. Hän myös kertoi, että arviolta 100 palomiestä pysyy katedraalilla koko päivän.

Historiallinen katedraali syttyi palamaan eilen illalla. Palokunnan tiedottajan mukaan palo levisi erittäin nopeasti.

Aiemmin on kerrottu, että katedraalin päärakenteet onnistuttiin pelastamaan ja suojaamaan tulipalolta. Yli 90 metriä korkea keskitorni kuitenkin romahti. Myös suuria osia kirkon katosta tuhoutui.

Sammutustöissä on palokunnan mukaan loukkaantunut lievästi kolme ihmistä, uutisoi CNN. Loukkaantuneista kaksi on poliiseja ja yksi palomies.

Mitä on tuhoutunut?

Tulipalon aiheuttamien vahinkojen laajuus ei ole vielä täysin selvillä.

Muun muassa katedraalin kolmen ruusuikkunan kohtalo on yhä epäselvä, tviittasi uutistoimisto AFP varhain tiistaina. Uutistoimiston mukaan kuitenkin ainakin yksi ikkunoista vaikuttaa edelleen olevan ehjä.

Katedraalin pyöreät ruusuikkunat kuuluvat maailman tunnetuimpiin. Lasimaalausikkunoiden läpimitta on lähes 13 metriä.

Pariisin pormestari Anne Hidalgo on kertonut Twitterissä, että katedraalista on pelastettu useita mittaamattoman arvokkaita uskonnollisia esineitä ja taideaarteita. Pormestari kirjoitti, että palomiehet, poliisit ja kaupungin virkamiehet muodostivat ihmisketjun, jota pitkin esineitä pelastettiin palavasta kirkosta.

Ulos saatiin muun muassa katolisille erittäin tärkeä La couronne d'épines -orjantappurakruunu, joka on pormestarin mukaan nyt turvallisessa paikassa. Lisäksi turvassa on Ranskan kuninkaan käyttämä viitta 1200-luvulta.

Pariisin pelastuslaitoksen päällikkö Jean-Claude Gallet on puolestaan kertonut, että palomiehet työskentelivät lujasti suojatakseen kirkon peräosan, jossa valtaosa arvokkaista esineistä sijaitsee. Hän kertoi, että esineet on suojattu, mutta ei antanut tarkempia tietoja.

Macron: Notre Dame rakennetaan uudelleen

Ranskalaisen luksustavaroita valmistavan LVMH-yhtiön toimitusjohtaja Bernard Arnault on luvannut 200 miljoonaa euroa Notre Damen katedraalin uudelleen rakentamiseen. Hänen mukaansa summan lahjoittaa Arnault'n perhe ja LVMH-yhtiö.

Myös toinen ranskalaismiljardööri, Kering-yrityksen toimitusjohtaja Francois-Henri Pinault lupasi jo aiemmin 100 miljoonaa euroa Notre Damen kunnostamiseen. Kering omistaa muun muassa Guccin ja Yves Saint-Laurentin muotitalot.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on luvannut, että Notre Dame rakennetaan uudelleen massiivisen tulipalon jäljiltä. Presidentti myös sanoi, että uudelleen rakentamiseksi perustetaan kansainvälinen rahankeräyskampanja.

Notre Damen edustalla tunteikkaasti puhunut Macron sanoi lisäksi, että pahin vältettiin palomiesten työn ansiosta.

Espanja tarkastaa omat monumenttinsa

Espanja on ilmoittanut tarkastavansa omat kansalliset monumenttinsa Notre Damen katedraalin palon takia. Kulttuuriministeri Jose Guiraon mukaan Notre Damen palo oli varoitus.

–  Vanhentuneissa sähköjärjestelmissä on aina vaara, ministeri sanoi lisäten, että sähköjärjestelmät on tarkastettava.

Hän ei kertonut tarkemmin, mitkä monumentit tarkastetaan.

 

 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja