Notre Dame on yhä sortumisvaarassa – uudelleenrakentamista ei ole päästy edes aloittamaan

Notre Damen kunnostustyöt etenevät hitaasti, ja katedraali on yhä sortumisvaarassa. Uudelleenrakentaminen voidaan aloittaa mahdollisesti vasta yhdeksän kuukauden kuluttua.

Pariisin maamerkkeihin kuuluva Notre Dame vaurioitui pahoin tulipalossa kolme kuukautta sitten. Tällä hetkellä katedraali näyttää pikemminkin työmaalta kuin turistikohteelta. CNN vieraili paikan päällä ja kysyi, kuinka työ edityy.

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ilmoittama tavoite on, että Notre Dame korjataan viidessä vuodessa.

Katerdraalin entisöintiä ei ole kuitenkaan vielä päästy aloittamaan. Pääarkkitehdin mukaan rakennus on edelleen niin epävakaa, että se voi romahtaa. Varsinaisen uudelleenrakentaminen päästään aloittamaan todennäköisesti vasta yhdeksän kuukauden kuluttua.

Vuoteen 2024 asetettu tavoite on kuitenkin mahdollista saavuttaa, vakuuttaa projekti-insinööri.

Palossa sulanut lyijy painaa holvikaton rakenteita

Notre Damen holvikatossa ammottaa valtava reikä muistuttamassa kohdasta, jossa liekit roihusivat raivokkaimmin. Katedraalin katolla ja keskikäytävällä on yhä runsaasti palossa sulanutta lyijyä ja muuta jätettä.

Notre Dame on tuettu valtavin puisin rakentein, mutta seinien todellista kantokykyä ei ole toistaiseksi pystytty mittaamaan. Huolenaiheena on, että painolasti voi irrottaa osia rakennuksesta. Erityisesti katon rakenteiden pelätään antavan periksi.

Taideaarteet selvisivät yllättävän hyvin koettelemuksesta

Suuri osa Notre Damen arvokkaista esineistä onnistuttiin pelastamaan palon aikana ja sen jälkeen. Esimerkiksi useita taideaarteita on siirretty Louvreen. Myös lasimaalaukset on viety säilytykseen ja kunnostukseen.

Taideteosten arvioidaan selvinneen palosta yllättävän hyvin, kun ottaa huomioon rakennuksen laajan vaurioitumisen. 

Lue myös:

    Uusimmat