Mainos

Norjan vankiloissa satoja kehitysvammaisia

Tuoreen tutkimuksen mukaan vangit, joilla on alhainen älykkyysosamäärä, tuomitaan muita useammin.

Tuoreen norjalaistutkimuksen mukaan maan vankiloihin on päätynyt satoja vapausrangaistuksiin tuomittuja, jotka voidaan luokitella lievästi kehitysvammaisiksi. Nämä henkilöt eivät ole todennäköisesti ymmärtäneet kaikkea, mitä heitä vastaan käydyssä oikeudenkäynnissä on sanottu

Trondheimin teknisen yliopiston ja St. Olav -sairaalan tekemässä selvityksessä tutkittiin 138 vankia. Heistä noin 10 prosentilla älykkyysosamääräksi mitattiin 50-70.

- Tällainen älykkyysosamäärä vastaa 12-vuotiaan tai nuoremman lapsen kehitystasoa, sanoo tutkimukseen osallistunut Erik Söndenaa Aftenposten-lehdelle.

Norjan vankiloissa on tällä hetkellä noin 3000 vankia. Tutkimustulosten perusteella näyttäisi siis siltä, että noin 300 vankia kärsii lievän kehitysvamman tasoisista pahoista oppimisvaikeuksista.

Monet tutkimukseen osallistuneet vangit eivät olleet ymmärtäneet sanastoa, jota vankeustuomioon päätyneessä oikeudenkäynnissä oli käytetty. Södenaan mukaan vangeilla oli myös vaikeuksia ymmärtää syyllisyyden ja rangaistuksen käsitteitä. Monet olivat jättäneet koulunkäynnin aikoinaan kesken.

Selvityksen mukaan alhaisen älykkyysosamäärän omaavat syytetyt saavat muita herkemmin tuomion ja istuvat vankilassa muita pidempään.

- Tämä on oikeusturvaongelma. Sen paremmin syyttäjät kuin tuomioistuimetkaan eivät tunne tätä problematiikkaa, Söndenaa sanoo.

(MTV3-STT-NTB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.