Nordisk Film kommentoi Yösyöttö-elokuvan kiistaa Finnkinon kanssa: "Tämä olisi aivan hirvittävän kallis markkinointitemppu"

Yösyöttöä ei nähdä Finnkinon teattereissa 1:16

Nordisk Filmin mukaan tilanne Yösyöttö-elokuvan kanssa on tällä hetkellä katastrofaalinen. Finnkino ei ole menettänyt toivoa ratkaisusta.

Marja Pyykön ohjaama Yösyöttö-elokuva saa ensi-iltansa perjantaina 6. lokakuuta. Elokuvan levittäjä Nordisk Film lähetti asiasta keskiviikkona tiedotteen, jossa kerrotaan, että elokuvan kohtalo Finnkinon teattereissa on uhattuna. Tiedotteessa kerrotaan, että Finnkino on vaatinut elokuvan lipputuloista tavallista suurempaa osuutta.

Finnkino antoi asiasta myös oman tiedotteensa, jossa kerrotaan, että yritysten välinen raamisopimus on ollut katkolla maaliskuusta 2017 asti "Finnkinon useista sopimusneuvotteluyrityksistä ja sopimusehdotuksista huolimatta". Finnkinon mukaan elokuvan levittäjä pyrkii vaikuttamaan sopimusneuvotteluihin eväämällä elokuvan myynnin.

Nordisk Filmin elokuvalevityksen johtajan Katarina Nymanin mukaan tilanne on Yösyötön kannalta erittäin huolestuttava ja vaikea. 

Nyman kertoo, että elokuvien tuotonjaosta sovitaan aina elokuvakohtaisesti. Hänen mukaansa Finnkino on halunnut selkeitä muutoksia tuotonjakoneuvotteluihin maaliskuusta asti. 

– He ovat halunneet näitä erilaisia neuvottelutaulukoita uudistaa, mutta se uudistustarve on selkeästi ollut yhdensuuntainen: saada jatkossa isompi osa lippujen tuotoista Finnkinolle.

Nyman kertoo, ettei Nordisk Film ole missään nimessä yrittänyt estää Finnkinon myyntiä. Hänen mukaansa Finnkinolla on edelleen mahdollisuus esittää Yösyöttöä teattereissa heti, kun elokuvasta tehdään filmivuokrasopimus. 

– Sopimusta ei valitettavasti tähän aamuun mennessä syntynyt, lukuisista yrityksistämme huolimatta ja nyt tämän elokuvan osalta olemme tosiaan sopimuksettomassa tilassa. Meillä ei ollut muuta mahdollisuutta, kuin vetää Yösyöttö pois Finnkinon teattereista. Mutta niin katsojien kuin tekijöidenkin puolesta toivomme, että pääsemme vielä Finnkinon kanssa sopimukseen.

Tapauksessa ei Nymanin mukaan ole kyseessä vain Yösyötön, vaan koko kotimaisen elokuva-alan tulevaisuus. Nordisk Film haluaa toiminnallaan ilmoittaa Finnkinolle, etteivät elokuvantekijät hyväksy sitä tapaa, jolla yritys vaatii isomman osan lipputuotoista jatkossa itselleen. 

Huhut markkinointitempauksesta Nyman kiistää täysin ja kertoo, että kukaan alalla oleva ei halua joutua tällaiseen tilanteeseen. Päätös on tehty hänen mukaansa tekijöiden kannalta todellisessa kriisitilanteessa.

– Tämä olisi ihan hirvittävän kallis markkinointitemppu. Tilanne on aivan katastrofaalinen. Yösyöttö joutuu tässä todella paljon urhiksi, mutta tässä on kysymys kotimaisten elokuvien tekijöiden elinmahdollisuuksista. 

Nyman kertoo, että yhtiön myyntitiimi etsii tällä hetkellä korvaavia saleja Yösyötön esitykselle. Hänen mukaansa jokaiselle paikkakunnalle pyritään löytämään jokin ratkaisu. Hän kertoo myös tekevänsä itse kovasti töitä sen eteen, että Yösyöttö saadaan myös Finnkinon teattereihin. 

– Toivon, että pääsisimme neuvotteluissa eteenpäin ja Finnkino tulisi lopulta olemaan elokuvien ja kotimaisen markkinan puolella. Mutta se vaatii tietenkin sen, että he ovat valmiita neuvottelemaan filmivuokrasopimuksen, jonka myös me pystymme hyväksymään.

"Ei tässä kotimaisesta elokuvasta ole millään tavalla kysymys"

MTV tavoitti Finnkinon myynti- ja markkinointijohtaja Kalle Peltolan kommentoimaan Yösyöttö-elokuvasta noussutta kohua.

– Meillä on ollut Nordisk Filmin kanssa elokuvien esittämiseen liittyvät raamisopimuskeskustelut käynnissä maaliskuusta 2017 lähtien. Nordisk Filmin taholta nämä keskustelut ovat menneet hyvin verkkaisesti eteenpäin emmekä ole päässeet kunnolla neuvottelupöytään, Peltola sanoo.

– Nyt tilanne on kulminoitunut siihen, että he eivät anna meille Yösyöttö-elokuvaan myyntilupaa.

Kalle Peltola ei allekirjoita Nordisk Filmin väitettä siitä, että tapauksessa olisi kyse koko kotimaisen elokuva-alan tulevaisuudesta.

– Olemme keskustelleet tässä tapauksessa Nordisk Filmin ja Finnkinon välisestä kaupallisesta raamisopimuksesta. Meillä on ohjelmistossa kotimaisia elokuvia myös muilta levittäjiltä. Nordisk Film on myös iso kansainvälisten elokuvien levittäjä ja raamisopimuskeskustelu koskee tätä kokonaisuutta. Ei tässä kotimaisesta elokuvasta ole millään tavalla kysymys.

Finnkinon myynti- ja markkinointijohtaja naurahtaa huhuille siitä, että kohussa olisi kyse Yösyöttö-elokuvan markkinointitempauksesta.

– Olisipa! Se olisikin kiva yllätys. Meidän tietojemme mukaan kyse on kuitenkin valitettavasti todellisesta tilanteesta, Peltola sanoo.

– Emme toki halua menettää missään vaiheessa toivoa siitä, että Yösyöttö nähtäisiin vielä Finnkinon teattereissa. Yritämme omalla tahollamme tehdä kaikkemme asian eteen. Tällä hetkellä näyttää valitettavasti siltä, että näin ei ole käymässä.

Lue myös:

    Uusimmat