Nordean pääekonomisti: Kreikka vajoamassa Afrikan maiden kategoriaan

Asiantuntija: Kreikka Afrikan maiden kategoriaan 2:32

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju varoittaa, että Kreikka on vajoamassa samalle tasolle kuin vararikkoon joutunut Sambia 1980-luvulla.

Kreikka ilmoitti illalla, että se pyytää Kansainväliseltä valuuttarahastolta lupaa niputtaa kaikki tämän kuun erääntyvät velkansa ja maksaa ne vasta kuun lopussa. Kreikan oli määrä maksaa 300:n miljoonan euron lainaerä IMF:lle tänään.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n säännöissä sallitaan lainojen niputtaminen, mutta se on hyvin harvinainen keino.

- Kyllä se on hyvin poikkeuksellista. Sitä käytettiin edellisen kerran 1980-luvulla, kun Sambialta meinasivat rahat loppua. Kyllä Kreikka vajoaa nyt Afrikan maiden kategoriaan, Nordean pääekonomisti Kangasharju kertoi MTV Uutisille aamulla.

Kangasharjun mukaan tilanne vaikuttaa tosi vaikealta.

- Neuvottelut ovat jumissa ja Kreikassa on valtava sisäinen paine. Kreikan neuvottelijat ovat puun ja kuoren välissä. Syriza-puolueen kommunistisiipi on sitä mieltä, että nyt ei saa maksaa enää yhtään IMF:lle. Toisaalta kreikkalaiset haluavat 80-prosenttisesti pysyä eurossa, kertoi Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.

Jos Kreikka saa luvan niputtaa kaikki tässä kuussa erääntyvät lainansa yhteen, maa saa muutamia päiviä lisäaikaa neuvotella parempaa sopimusta troikan kanssa lainaehdoista.




Lue myös:

    Uusimmat