Pääekonomisti: Kreikka tarvitsee lisää rahaa vielä vuosia

Kreikan pankit pysyvät kiinni 6:37

Aktian pääekonomisti Anssi Rantala arvioi, että Kreikka tarvitsee rahaa tavalla tai toisella vielä pitkään. 

Kreikka äänesti eilen ei velkojien asettamille ehdoille, mutta kansanäänestys ei ratkaise maan ongelmia.

MTV:n Seitsemän uutisissa vieraillut Aktian pääekonomisti Anssi Rantala arvioi, että euromaat saavat availla kukkaronnyörejään vielä moneen kertaan. 

– Kreikka ei selviä missään tapauksessa yksin, ei lähikuukausina eikä myöskään lähivuosina. Maa tarvitsee edelleen tukea. Joko ohjelmamuotoista tukea, tai jos neuvottelut katkeavat, niin humanitääristä apua. Joka tapauksessa Kreikka tarvitsee lisää rahaa vielä pitkän aikaa. 

Kreikalta odotetaan huomenna omaa ehdotusta siitä, minkälaisiin lainaehtoihin maa voisi suostua. 

– Uskoisin, että pääministeri [Alexis] Tsipras tulee esittämään hyvin samanlaista pakettia kuin viime viikolla ennen kansanäänestystä. Hiukan löysempää talouskuria kuin mitä velkojat ovat halunneet ja velkajärjestelyjä, mikä tulee olemaan hyvin vaikea keskustelu erityisesti Saksassa, mutta myös muissa euromaissa. 

Uusi valtionvarainministeri diplomaattisempi

Rantala kuitenkin arvelee, että Kreikan euroero olisi niin suuri mörkö ja taka-askel EU:lle, että euromaat yrittävät väkisin päästä sopuun lainaehdoista Kreikan kanssa. 

– Uskon, että tällä viikolla tehdään vielä viimeinen vakava yritys päästä sopuratkaisuun. 

Kreikan uutta valtionvarainministeriä Euclid Tsakalotosta Rantala pitää aatteellisesti saman tyyppisenä kuin tänään irtisanoutunutta Gianis Varoufakista, mutta edeltäjäänsä diplomaattisempana hahmona. 

Lue myös:

    Uusimmat