SDP:n Jaakonsaari: Kreikan lainat tipahtavat hallituksen syliin

Jaakonsaari: Lisälasku Kreikasta mahdollinen 6:58

Huomenta Suomessa vierailleet europarlamentaarikot Sirpa Pietikäinen (kok) ja Liisa Jaakonsaari (sdp) olivat hyvin huolissaan Kreikasta. Jaakonsaaren mukaan Kreikka tipahtaa nykyisenkin hallituksen syliin.

Kokoomusmeppi Pietikäinen:

Rakenneuudistuksia on tehtävä ja suuri sopu lainoista ja veloista on saatava, muuten tämä maksaa kreikkalaisille vieläkin enemmän ja meillekin todella paljon.

Liisa Jaakosaari kertoi, että europarlamentin demariryhmässä vieraana ollut ranskalainen kohuttu ekonomisti Thomas Piketty piti Kreikan lainojen uudelleenjärjestelyjä selvänä.

- Muuten Kreikka maksaa 50 vuotta lainojaan. Se on nyt nähty, että esimerkiksi eläkkeitä leikkaamalla ei saada mitään hyvää aikaan. Meidän pitää varautua lisälaskuun, ja myös hallitus joutuu tämän tosiasian eteen, huolimatta hallitusohjelmastaan, oppositiopuoluetta SDP:tä edustava Jaakonsaari sanoi.

Hallitusta edustava kokoomusmeppi Pietikäinen painotti puolestaan Euroopan vakausmekanismiin EVM:ää.

- Eurooppalainen vakuusrahasto perustettiin nimenomaan Kreikkaa varten ja nyt valtioiden velan korot eivät ole heiluneet, koska markkinoilla on uskottu, että olemassa olevien mekanismien avulla tämä kriisi voidaan hoitaa, Pietikäinen sanoi.

Molemmat  europarlamentaarikot vakuuttivat, että nyt ei ole huolta Kreikan ongelmien leviämisestä Domino-efektin tavoin muihin maihin.

Pietikäinen varoitti kuitenkin siirtämästä Kreikan ongelmia taas eteenpäin ja muistutti, että esimerkiksi verotuksen tehokkuus on täysin kreikkalaisten omissa käsissä.

- Kreikka on epätoivoisessa tilanteessa. Kehitysmaat ovat pitkittäneet IMF:n lainojen maksua, mutta eivät eurooppalaiset maat. Mutta eivät Kreikan ongelmat poistu odottamalla. Rakenneuudistuksia on tehtävä ja suuri sopu lainoista ja veloista on saatava, muuten tämä maksaa kreikkalaisille vieläkin enemmän ja meillekin todella paljon, Pietikäinen totesi.

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju varoittaa, että Kreikka on vajoamassa samalle tasolle kuin vararikkoon joutunut Sambia 1980-luvulla.


 


Lue myös:

    Uusimmat