Nokiassa kuohuu: Lakossa ollut luottamusmies sai kenkää sammutettuaan vastuullaan olleita laitteita – liitto jyrähti ja toivoo, ettei kukaan hae yritykseen töihin

Nokia syöksyy pörssissä hurjaa vauhtia, vaikka tulos ylitti ennusteet – mistä ihmeestä on kyse? 6:01
Video: Nokia syöksyi lokakuussa pörssissä hurjaa vauhtia, vaikka tulos ylitti ennusteet

Insinööriliitto kritisoi rajusti Nokiaa, yhtiön annettua potkut lakkoon osallistuneelle luottamusmiehelle Espoon toimipisteessä.

Potkut liittyvät tiedotteen mukaan tapahtumasarjaan, jossa luottamusmies oli osallistunut Ylempien Toimihenkilöiden YTN:n kolmen päivän lakkoon. Luottamusmies oli tiedotteen mukaan lakkoon ryhtyessään erottanut vastuullaan olevat laitteet sammuttamalla virrat kytkimistä.

– Hän uskoi toimivansa oikein, kun laitteille ei ollut lakon aikana tarvetta ja niiden valvonta ei ollut poikkeusoloissa mahdollista, Insinööriliitto kertoo tiedotteessa.

Kävi kuitenkin niin, että virran sammuttaminen vaikutti muihinkin laitteisiin.

Tiedotteen mukaan "samojen kytkinten takana oli muiden ihmisten vastuulla olevia laitteita, joita kaukokäytettiin ulkomailta". Nokia katsoi tiedotteen mukaan henkilön aiheuttaneen vahinkoa yritykselle.

Nokia kertoo, että se ei voi kommentoida yksittäisiä työntekijöitä koskevia asioita.

Insinööriliiton mukaan luottamusmies tunsi laitteen, muttei ollut tietoinen sen kytkennöistä.

– Luottamusmies ei ollut tietoinen, että samojen kytkinten takana oli muiden ihmisten vastuulla olevia laitteita, joita kaukokäytettiin ulkomailta. Insinööri oli osallistunut verkon rakentamiseen nelisen vuotta sitten ja ylläpitänyt palveluja kytkinten takana. Edellä mainitut, muiden vastuulla olevat laitteet oli liitetty kytkimiin myöhemmin hänen tietämättään.

Insinööriliiton mukaan luottamusmies oli "henkeen ja vereen nokialainen" eikä hänen tarkoituksenaan ei ollut yhtiön vahingoittaminen.

Liitto käy asiassa lämpimänä. Se uhkaa, ettei asia jää tähän.

– Lupaan, että kivikään ei jää kääntämättä. Suosittelemme jo nyt, että kukaan ei hakeudu yritykseen töihin ja siellä työskentelevät miettivät tarkkaan, missä työskentelevät jatkossa. Välitämme viestiä myös kansainvälisille kumppaneille vastaavien suositusten voimaan saattamiseksi. Mahdollisista jatkotoimista, kuten rikosilmoitus, Nokiaan kohdistuva lakko ja työsaarto, päätämme lähiaikana, sanoo Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo liiton tiedotteessa.

Teollisuusliitto kertoi illalla tuomitsevansa Ylempien toimihenkilöiden YTN:n luottamusmiehen irtisanomisen. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo tiedotteessa, että irtisanominen vaikuttaa "ilmiselvältä kostotoimelta järjestöjen painostustoimille".

Lue myös:

    Uusimmat