Mainos

Nokian voitto ennakkoarvioita parempi

Matkapuhelinjätti Nokia teki tammi-maaliskuussa ennakkoarvioita paremman tuloksen. Pääjohtaja Jorma Ollila sanoo olevansa tyytyväinen alkuvuoden tuloskehitykseen.

Nokian voitto ennen veroja kasvoi hieman tammi-maaliskuussa ja oli selvästi ennakkoarvioita parempi. Voitto oli 1,2 miljardia euroa. Vuosi sitten ensimmäisellä neljänneksellä tulos oli noin 1,1 miljardia euroa.

Yhtiön markkinaosuus maailman matkapuhelinmarkkinoista oli tammi-maaliskuussa 32 prosenttia. Markkinaosuus laski, sillä viime vuoden lopussa se oli vielä 34 prosenttia. Vuosi sitten tammi-maaliskuussa osuus oli tämän vuoden kaltainen eli 32 prosenttia. Erityisesti markkinaosuus kasvoi Kiinassa ja laski Pohjois-Amerikassa sekä Latinalaisessa Amerikassa.

- Kappalemääräisen myynnin lasku Pohjois- ja Latinalaisessa Amerikassa oli kuitenkin pettymys, toteaa pääjohtaja Jorma Ollila yhtiön tiedotteessa.

Ollila kertoo olevansa erittäin tyytyväinen alkuvuoden tulokseen. Hänen mukaansa puhelinten keskihinta pysyi vakaana ja oli 110 euroa. Ollilan arvion mukaan matkapuhelinten myynti maailmalla lisääntyi ensimmäisellä neljänneksellä 20 prosenttia. Nokian kasvu oli suunnilleen samansuuruista.

Amerikkalaisen CNBC-televisiokanavan haastattelussa pääjohtaja Ollila arvioi, että matkapuhelinalan kasvu perustuu etenkin kehittyvien markkinoiden lisääntyvään kysyntään. Ollila uskoo, että teollisuusmaissa matkaluhelinalan myyntiä kasvattavat lähinnä uudet tuotteet. Nokian omaan markkinaosuuteen pääjohtaja oli tyytyväinen.

- Kun lähdemme uudella tuotevalikoimilla 2. ja 3. vuosineljännekseen, uskomme, että markkinaosuutemme kasvaa, Ollila totesi CNBC-kanavan haastattelussa.

Nokian osake lähti reippaaseen nousuun sen jälkeen kun yhtiö oli julkistanut tammi-maaliskuun tuloksensa. Muutamassa minuutissa nousua kertyi yli kolme prosenttia.

Kolmannen sukupolven puhelimia on mennyt kaupaksi hieman ennakoitua vähemmän. Tästä huolimatta Nokia on nostanut arviotaan maailman matkapuhelinmyynnistä. Nyt yhtiö ennakoi tämän vuoden myynnin nousevan 740 miljoonaan puhelimeen. Viime vuoden tulosta julkistettaessa Ollila arvioi 700 miljoonan rajan rikkoutuvan. Siitä arviota on jo aiemmin nostettu.

Nokian osakekohtainen tulos oli 19 senttiä, vaikka yhtiö arvioi vielä tammikuussa viime vuoden tuloksensa julkistamisen yhteydessä, että osakekohtaiseksi tulokseksi tulee 12-15 senttiä. Multimedia-toimialaryhmän uudelleenjärjestelyjen kielteinen vaikutus tulokseen oli 15 miljoonaa euroa. Se on yhtiön mukaan huomattavasti alempi kuin aiemmin ilmoitettu 60-80 miljoonaa euroa.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 21.04.2005)

(Kauppalehden talousuutiset 21.04.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.