Mainos

Nokian johtajille miljardien optiot 1998-2001

Kaksi tuhatta Nokian johtotehtävissä toimivaa henkilöä muutti vuosina 1998-2001 optioitaan käteiseksi yhteensä noin 3,6 miljardin euron arvosta, kirjoittaa Financial Times -talouslehti. Arvio perustuu lehden saamaan brittiläisen investointipankin Cazenoven selvitykseen.

Optioiden tuottoisuus johtui Nokian osakekurssin poikkeuksellisen vahvasta noususta 1990-luvun lopulla.

Cazenoven raportissa arvioidaankin, että nyt kun kurssit ovat tulleet alas, yhtiöllä voi jatkossa olla vaikeuksia pitää työntekijöiden kannustejärjestelmät yhtä houkuttelevalla tasolla. Optioiden sijasta voidaan joutua maksamaan lisää palkkaa, mikä kasvattaisi henkilöstökuluja ja rasittaisi tulosta, investointipankki arvioi.

-Suurimmalle osalle yhtiön huippujohdosta kannuste pysyä yhtiön palveluksessa on paljon heikompi kuin mitä se on ollut aiempina vuosina, erityisesti kun otetaan huomioon tämänhetkinen vaikea toimintaympäristö, investointipankki arvioi.

Pankin laskelmien mukaan Nokian 50 kärkipään johtajaa saivat vuosina 1994-97 aloitetuista optio-ohjelmista vuosina 1998-2000 ainakin 10 miljoonaa euroa kukin. Summat saattavat vielä kasvaa, sillä osa vuoden 1997 optio-ohjelmista jatkuu vielä vuoteen 2003.

Nokian tuoreimpien optio-ohjelmien piirissä on tuntuvasti isompi osa yhtiön henkilöstöstä eli enimmillään jopa 25000 työntekijää. Ne eivät kuitenkaan ole juuri nyt kovin kannustavia, sillä kun merkintähinta ylittää yhtiön tämänhetkisen pörssikurssin, optiot ovat käytännössä arvottomia.

Toisaalta esimerkiksi vuoden 1999 optiot laukeavat vasta vuoden 2004 lopussa, mihin mennessä kurssit saattavat heilahtaa jo ylöspäin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.