Mainos

Nokian jättävä Ollila itsekriittisenä: Nokiaa vaivasi liiallinen hyvänolon tunne

Jorma Ollila on vahvistanut, että hän on käytettävissä Nokian hallituksen puheenjohtajana enää vuoden.

Jorma Ollila jatkaa Nokian hallituksen johdossa enää vuoden ajan. Uuden puheenjohtajan hakuprosessi on jo käynnissä kevään 2012 yhtiökokousta varten.

Ollila esiintyi yli 3000 osakkeenomistajan edessä harvinaisen itsekriittisesti. Ollilan mukaan Nokia huomasi omat vaikeutensa myöhässä.

Nokialla meni vahvasti vielä vuosina 2007 ja 2008, mikä johti Ollilan mielestä liialliseen hyvänolontunteeseen ja antoi uskoa Symbian-käyttöjärjestelmän onnistumiseen.

Symbianin kehitystyön ongelmat alkoivat Ollilan mukaan näkyä pikkuhiljaa jo vuoden 2009 aikana.

– Jälkikäteen voidaan arvioida myös, että finanssikriisin tuoma yleinen syy vaikeuksille ehkä osaltaan viivästytti havaitsemaan omasta toiminnasta johtuneet vaikeudet muutamalla kuukaudella, Ollila sanoo.

Ollila purki myös tunteitaan

Ollila myöntää, että on oikeutettua kysyä, olisiko hallituksen pitänyt toimia aikaisemmin ja rivakammin. Nokia ei nähnyt riittävän ajoissa sitä, mitä tapahtui ohjelmistoalan kehityksessä ja ajattelussa Yhdysvaltain länsirannikolla.

– Emme olleet tässä yksin, vaan tämä kehitys jäi koko Euroopassa yleisemmin huomaamatta ja langattoman teollisuuden innovaatioiden johto menetettiin Yhdysvaltoihin, Ollila muistuttaa.

Ollila purki yllättäen myös omia tuntemuksiaan.

– Mennyt vuosi on ollut rankka ja tulevakin vuosi on haastava. Mutta hanskojen heittäminen kehään kesken ottelun aikaisempien ongelmien takia ei ole minun toimintatapani.

– Aion kantaa vahvasti korteni kekoon Nokian kääntämiseksi menestyksekkääseen suuntaan, Ollila sanoo.

Ollila kiitteli erikseen suomalaisia osakkeenomistajia, joiden määrä on kolmen vuoden aikana kaksinkertaistunut ja suomalaisomistajia on jo yli 200 000. Suomalaisten omistusosuus on noussut yli 18 prosenttiin.

Nokiaa ovat ostaneet kotitalouksien lisäksi työeläkeyhtiöt. Ilmarinen on Nokian suurin suomalaisomistaja lähes 1,5 prosentin omistusosuudella.

(MTV3)

Katso Jussi Kärjen juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.