Mainos

Nokia voitti ja hävisi patenttikiistassa

Patenttikiista Nokian ja lisenssejä myyvän IPComin välillä on nytkähtänyt eteenpäin. Nokia tulkitsi Saksan Mannheimissa toimivan patenttituomioistuimen ratkaisun voitoksi itselleen, mutta samoin teki vastapuoli.

Tuomioistuin totesi, että IPComin kanteen keskeinen patentti "100" on voimassa muutetussa muodossaan. Kyseinen patentti määrittää tapaa, jolla puhelin ottaa yhteyden verkkoon. Viime vuonna tuomioistuin totesi Nokian ja taiwanilaisen HTC:n hyödyntävän IPComin omistamia patentteja, mutta jäädytti lisenssiyhtiön vaatimukset estää yhtiöiden valmistamien kännyköiden myynti Saksassa.

Nokian mukaan patenttiin tehdyt muutokset edellyttävät, että koko käsittely rikkomuksista aloitetaan alusta. Nokian edustajan mukaan patenttia on muutettu niin paljon, että se on käytännössä aivan uusi. Nokia ja HTC eivät katso rikkovansa sitä vastaan.

Tuomioistuin määräsi IPComin maksamaan kaksi kolmannesta Nokian oikeudenkäyntikuluista. IPCom sitä vastoin katsoi saaneensa tukea kahdelle keskeiselle vaatimukselleen, ja yhtiö sanoi olevansa tuomioon tyytyväinen. Osapuolet voivat vielä valittaa tuomiosta. IPCom laskee, että neljä vuotta kestänyt oikeuskiista on maksanut Nokialle noin 100 miljoonaa euroa tähän asti.

- Nokia ja HTC eivät ole maksaneet senttiäkään näiden patenttien käytöstä vuosien aikana. Tämä tilanne on kestämätön, sanoi IPComin toimitusjohtaja Christopher Schoeller.

Uhoa ja uhkauksia

Patenttilisenssejä markkinoiva yhtiö vaati alkujaan Nokialta 12,5 miljardin euron korvauksia patenteista, jotka se vuonna 2007 osti Robert Bosch -yhtiöltä. Yhtiöt ovat käyneet sanasotaa jo pitkään. Aiemmin syksyllä IPCom uhosi voittavansa kiistan ja voivansa pysäyttää Nokian 3G-puhelinten myynnin Saksassa.

Nokialla on vireillä patenttikiistoja myös Applen kanssa. Yhtiöt ovat haastaneet toisensa oikeuteen Yhdysvalloissa.

(MTV3 - STT - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.