Näistä maksettiin miljardeja – muistatko Suomen taloushistorian rahakkaimmat kaupat?

Nokia vahvisti eilen myyvänsä kartta- ja paikkatietoliiketoimintansa Heren Daimlerille, BMW:lle ja Audille 2,8 miljardilla eurolla.

Kyseessä on suuri kauppa, mutta ei kuitenkaan lähellekään Suomen yrityshistorian suurin. 

Heren taustalla on amerikkalaisen Navteqin osto vuonna 2007. Nokia maksoi paikkatietoja tuottaneesta Navteqista 5,7 miljardia euroa. Tämä yrityskauppa oli Suomen taloushistorian suurin.

Massiivinen kauppa oli myös Nokian puhelinliiketoimintojen myynti ohjelmistojätti Microsoftille. Tässä kaupassa puhuttiin yli 5,44 miljardista eurosta.

Mutta kyllä Suomesta Nokian lisäksi muitakin miljardikauppojen tekijöitä löytyy:

Stora Enso hankki vuonna 2000 yhdysvaltalaisen Consolidated Papers -yhtiön 4,9 miljardilla eurolla. Kauppaa ei todellakaan voi pitää onnistuneena. Yle kertoo sivuillaan, että Stora Enso luopui yhtiöstä vuonna 2007 vain 1,8 miljardilla eurolla.

Vuonna 2006 Danske Bank osti Sampo-konsernilta Sampo-pankin 4,05 miljardilla eurolla. 

Taloussanomat kertoo, että teräsyhtiö Outokumpu osti puolestaan vuonna 2012 saksalaisen ThyssenKruppin Inoxum-yksikön 2,7 miljardilla eurolla.  

Fortum osti vuonna 2008  energiayhtiö TGK-10:n arviolta 2,7 miljardilla eurolla.

Vuonna 2005 OP-ryhmä osti vakuutuskonserni Pohjolan yli kahdella miljardilla eurolla.

Supercelliä ei sovi unohtaa 

Kaikki varmasti muistavat peliyhtiö Supercellin kaupan, jossa päästiin myös miljardilukemiin.

Japanilaiset internet- ja mobiilioperaattori SoftBank sekä peliyhtiö GungHo ostivat Supercellistä 51 prosenttia noin 1,1 miljardilla eurolla.

Supercellin perustajat saivat asiantuntijoilta kiitosta maksettuaan ennätyksellisen suuret miljoonaverot Suomeen ilman verovälttelyä. Yhtiön seitsemän jäsentä maksoivat yhteensä huimat 152 miljoonaa euroa pääomatuloveroa Suomeen.

Lähteet: MTV Uutiset, STT, Taloussanomat

Lue myös:

    Uusimmat