Nokia ja Siemens perustavat yhteisyrityksen

Fuusio johtaa yli kuuden tuhannen työntekijän irtisanomiseen neljän vuoden aikana. Syksyn aikana selviää, kuinka moni joutuu lähtemään Nokian Suomen yksiköistä.

Nokia ja saksalainen Siemens yhdistävät verkkoliiketoimintansa yhteiseen yhtiöön, jonka nimeksi tulee Nokia Siemens Networks.

Kummankin yhtiön puoliksi omistamaan yhteisyritykseen siirretään Nokian verkkoliiketoiminta sekä Siemensin kiinteän verkon toiminnot ja matkapuhelinverkot.

Yhtiön liikevaihto nousee lähes kuuteentoista miljardiin euroon. Yhteisyrityksen pääkonttori tulee Helsingin alueelle, mutta kolme sen viidestä liiketoimintayksiköstä sijoitetaan Müncheniin Saksaan.

Uusi yhtiö työllistää 60 000 työntekijää, joista parikymmentä tuhatta tulee Nokian puolelta. Heistä noin 9000 työskentelee Suomessa.

Yhteisyrityksen johtoon nousee Nokian verkkoryhmän johtaja Simon Beresford-Wylie. Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo ottaa hoitaakseen Nokia Siemens Networksin hallituksen puheenjohtajan tehtävät.

Siemensläisistä korkeimmalle nousee talous- ja rahoitusjohtajaksi nimitetty Peter Schönhofer, joka nyt toimii Siemensin Itävallan yhtiössä.

Beresford-Wylie sanoi tiedotustilaisuudessa Frankfurtissa, että langattomien ja kiinteiden verkkojen lähentyminen on keskeinen syy Nokia Siemens Networksin perustamiseen. Yhtiön tavoitteleekin leijonanosaa yli 130 miljardiin euroon kasvavista markkinoista.

Analyytikkojen mukaan kiinteiden verkkojen yhdistäminen langattomiin verkkoihin on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Nokialla ei ole aiempaa kokemusta kiinteistä verkoista, eikä Siemenskään ole onnistunut nostamaan kiinteitä verkkoja voitolle.

Itse asiassa Siemensin kiinteitä verkkoja on aiemmin pidetty suurimpana esteenä Nokian ja Siemensin verkkoyksiköiden yhdistämiselle.

Työntekijät yllättyivät

Nokia Networksin Oulun tehtaan työntekijät yllättyivät fuusiosta, mutta ottivat tiedon vastaan rauhallisesti.

Nokia Networksin Oulun yksikössä työskentelee reilut pari tuhatta henkilöä. Nokia Networksilla on yksiköitä myös Helsingissä, Espoossa ja Tampereella ja kaikkiaan verkkoyksikkö työllistää Suomessa 9000 henkilöä.

Oulun tehtaalla pidettiin keskipäivästä lähtien tunnin välein tiedotustilaisuuksia työntekijöille.

Oulun tuotannon työntekijöiden pääluottamusmies Pirjo Käyhkö kertoo, etteivät työntekijät ole vielä alkaneet huolehtia oman työpaikkansa säilymisestä.

Tutkimus- ja kehittämistyön yhdistäminen sekä muiden päällekkäisyyksien poistaminen uhkaa viedä työpaikan 6000-9000:lta uuden yhtiön työläiseltä.

Työpaikkojen kutistuminen on huolettanut myös Saksassa, jossa sikäläiset asiantuntijat pitävät ilmoitettuja työpaikkojen vähennyksiä liian pieninä voittotavoitteisiin nähden. Nokia Siemens Networksin vuosittaiseksi kustannushyödyksi ilmoitetaan puolitoista miljardia euroa.

Säästäminen työntekijöiden kustannuksella saattaa merkitä myös töiden siirtämistä Saksaa ja Suomea halvempien työvoimakustannusten maihin.

Alan suurfuusiot arkipäivää

Pörssianalyytikot tervehtivät Nokian ja Siemensin verkkoyksiköiden yhdistämistä yleisesti ottaen myönteisesti. Epäilyä on herättänyt lähinnä fuusion vieminen läpi käytännössä.

Nokian ongelmana on analyytikkojen mukaan ollut verkkoliiketoiminnan riittämätön koko, minkä vuoksi kiinteät kustannukset ovat olleet liian korkeat. Siemensin matkapuhelinverkot tuovat riittävää volyymia, mikä tuo voimaa yhteisyritykselle.

Verkkoyhtiöiden suurfuusiot ovat alan arkipäivää, sillä pari kuukautta sitten ranskalainen Alcatel ja amerikkalainen Lucent ilmoittivat yhdistymisestä. Ruotsalainen Ericsson osti viime lokakuussa suurimman osan brittiläisestä alan pioneeriyrityksestä Marconista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat