Noin joka kahdeksas vankeusvanki on jo ulkomaalainen – määrä on kasvanut 20 vuotta

MTV Uutiset vietti yön Helsingin vankilassa 1:28

Ulkomaalaisten vankien määrä Suomen vankiloissa on kasvanut viime kahdenkymmenen vuoden aikana. Rikosseuraamuslaitoksen tilastojen perusteella tämän vuoden lokakuun alussa vankiloissa istui 275 ulkomaalaista vankeusvankia. 

Video: Tällainen oli yö Helsingin vankilassa – MTV Uutisten toimittaja kokeili

Heistä noin puolet on saanut tuomionsa huumausainerikoksista. Seuraavaksi suurin yksittäinen syy vankilatuomiolle on väkivaltarikos.

Tutkintavangit pois lukien Suomen vankiloissa oli kaiken kaikkiaan reilut 2  300 vankia lokakuun alussa.
Kun yksi vankeuspäivä maksaa noin 200 euroa, ulkomaalaisten vankeusvankien vuosittainen hintalappu Suomelle on reilut 20 miljoonaa euroa vuodessa.

Tämä on noin kymmenen prosenttia Rikosseuraamuslaitoksen vuosittaisista menoista.

–  Vankien määrä on kasvanut suht tasaisesti viime kahdenkymmenen vuoden aikana. Tämän vuoden lokakuun alussa vankiloissa istui 275 ulkomaalaista vankeusvankia ja sen lisäksi 187 tutkintavankia.

Tästä on kyse: 

–  Ulkomaalaisista vangeista noin puolet on saanut tuomionsa huumausainerikoksista. Seuraavaksi suurin yksittäinen rikoslaji ovat väkivaltarikokset.

–  Vielä vuonna 1998 ulkomaalaisia vankeja oli alle sata.

–  Myös ulkomaalaisvankien suhteellinen osuus on kasvanut, sillä Suomen vankiluku on alhaisella tasolla, kun verrataan aiempaan.

–  Kaikkiaan vankeja oli suomalaiset mukaan lukien Suomessa lokakuun alussa 2  888. Heistä tutkintavankeja oli 583, eli rangaistusta suorittavia vankeusvankeja oli 2305.

–  Kun yksi vankeuspäivä maksaa noin 200 euroa, ulkomaalaisten vankien vuosittainen hintalappu Suomelle on reilut 20 miljoonaa euroa vuodessa. Se on noin kymmenen prosenttia Rikosseuraamuslaitoksen vuosittaisista toimintamenoista.

–  Suomi ottaa lähes kaikki Suomeen siirtoa haluavat suomalaisvangit vastaan

Lue myös:

    Uusimmat