Noin 10–15 prosenttia suomalaisista kärsii korvien soimisesta

Näin hoidat kuuloasi 7:09
Video: Asiantuntijat kertovat, miten omasta kuulostaan voi pitää huolta.

Noin 10–15 prosenttia suomalaisista kärsii tinnituksesta eli korvien soimisesta. Tinnituksesta kärsivistä kuitenkin vain 1–2 prosentilla korvien soiminen heikentää elämänlaatua merkittävästi, Kuuloliitosta kerrotaan.

Tinnitukseen perehtyneen korva- nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin Marja Estolan mukaan pysyvän tinnituksen taustalla on useimmiten joko pitkään jatkunut melualtistus tai yksittäinen kova ääni. Myös esimerkiksi lihaskireys, purentaongelmat, erilaiset lääkkeet tai stressi voivat aiheuttaa tinnitusta.

– Näistä suurin osa on kuitenkin ohimenevää. Ohimenevä tinnitus kestää vaihtelevasti minuuteista tunteihin tai tunneista päiviin, lääketieteen tohtori Estola sanoo.

Tinnitusyhdistyksen puheenjohtaja Leena Rekola kertoo, että tinnitus johtuu usein kuulon alenemasta. Rekola arveleekin tinnituksen yleistyvän merkittävästi suurten ikäluokkien ikääntyessä. Kuulon alenemasta johtuvaan tinnitukseen auttaa yleensä kuulokoje.

Aiheuttaa helposti stressireaktion

Rekolan mukaan tinnituksen saaminen voi aiheuttaa aluksi jopa paniikkia: "Miten saan tämän pois? Pitääkö minun todella kärsiä tästä loppuikäni?"

– Voisikin sanoa, että mitä nuorempana tinnituksen saa, sitä vaikeampaa sen hyväksyminen on, Rekola toteaa.

Kuuloliiton suunnittelijan Anna-Maija Tolosen mukaan tinnitus aiheuttaa elimistössä helposti stressireaktion: autonominen hermosto kiihtyy ja syke ja verenpaine nousevat, jolloin myös aistit tarkentuvat ja tinnitus saattaa alkaa kuulua yhä lujempana.

– Jos tinnitusta ajattelee loppuelämän pilaajana, stressitasot pysyvät koholla. Mahdollisimman neutraali suhtautuminen edesauttaa sitä, että aivot saavat jätettyä tinnituksen taka-alalle. Jos tinnitus on hankala, kannattaa yrittää lisätä elämään rentouttavia ja itseä kiinnostavia asioita.

Tolonen kertoo, että tinnitus voi aiheuttaa myös keskittymisvaikeuksia, unettomuutta tai masennusta. Tinnitukseen olisikin tärkeää hakea ajoissa apua, mikäli se tuntuu vahvasti elämää häiritsevältä. 

Lue myös:

    Uusimmat